nlc.hu
Életmód
A sör és a szép bõr

A sör és a szép bõr

Kétezer évvel ezelõtt írta Plinius: „Az egyiptomi nõk a sör habját használják a bõrük szépítéséhez.” A sör jót tesz a bõrnek és a hajnak, ezt azóta tudományosan is bebizonyították.

Ha egészséges a bőröd, sörös lemosással, sörkrémmel segíthetsz, hogy az is maradjon. Az alábbi receptekkel Te is sokat tehetsz bőröd szépségéért.
Sörös lemosó készítése: Önts egy edénybe 0,2 liter világos sört, két evőkanál almaecetet és 3 liter hideg vizet. Az így nyert folyadékkal, egy mosdókesztyű segítségével lendületes mozdulatokkal mosd, dörzsöld végig az egész tested.


Sörkrém (söröskrém)

Keverj össze két evőkanál jojobaolajat teáskanálnyi almaecettel és fél teáskanál világos sörrel. Ideális a mindennapi bőrápoláshoz, és megelőzhetjük vele a káros környezeti hatásokat.


Sörös pakolás






Melegíts fel egy csésze sört, adj hozzá egy teáskanál almaecetet és keverj hozzá két evőkanál (gyógyszertárban vásárolható) gyógyföldet. Vékony rétegben (esetleg vastagabb kozmetikai ecset segítségével) vidd fel ezt a masszát az arcodra. 10-15 perc után meleg vízzel öblítsd le.
Bár a száraz bőr kevésbé hajlamos mitesszer és pattanás képződésére, mégis gondosabb ápolást igényel, mint a zsíros társa. Könnyen megtelepszenek rajta a baktériumok, a vírusok vagy a gombák, a védelmet jelentő zsírréteg hiányában a környezet szennyeződései gyorsabban behatolnak a bőrbe, így az elveszíti rugalmasságát, hamarabb öregszik, hajlamosabb a ráncképződésre. Száraz bőrnél is ajánlatos a sörös-almaecetes lemosás.


Fürödjünk sörben!

A bőr az egyik legfontosabb szerv, számos élettani feladattal. Például véd a káros környezeti hatásoktól, szabályozza a hőháztartást, részt vesz az anyagcserében, zsírt, vizet, vitaminokat közvetít, raktároz és érzékel is. A sör a bőrsejteknek igazi jótétemény, köszönhetően magas vitamin-, élesztő- és malátatartamának. Különösen a B-vitaminok fontosak a bőrnek. Ezek közül is kiemelkedik a pantotén-sav, mely aktiválja a bőrsejtek anyagcseréjét és a bőr öngyógyulását. Ugyancsak fontos a miacin, mely a bőr kollagén-képződését segíti elő, befolyásolja a pigmentképződést, mely viszont az UV-sugárzások ellen nyújt védelmet.





A test nem tudja a B-vitaminokat elraktározni, ezért fontos, hogy naponta jutassuk be a szervezetbe. Napi egy pohár sör elfogyasztásával fedezzük a B-vitamin-szükséglet jelentős részét. Te minden korty sörrel teszel valamit a bőröd egészségéért, de segíthetsz bőrödnek olyan krémekkel, melyek sörélesztőt tartalmaznak vagy az otthon is elkészíthető sörfürdővel: keverj össze 1 csésze búzasört egy csésze almaecettel és két evőkanál tejjel, adj hozzá egy teáskanál tengeri sót, és a keveréket öntsd a 37 fokos fürdővízhez. A fürdő ideje 15-20 perc. Ha hetente egyszer-kétszer ilyen fürdővel kényezteted a bőröd, az szép és egészséges marad.


A sör és a haj

A szép és egészséges haj fontos része a személyiség pozitív kisugárzásának. Az egészséges haj, éppúgy, mint a bőr, egészséges anyagcserét tételez fel, valamint a fejbőr kielégítő ellátottságát ásványi anyagokkal és vitaminokkal, melyek többsége a sörben is megtalálható. Egészséges hajnál elegendő, ha enyhe, semleges kémhatású samponnal hajat mosunk, és utána sörös öblítést alkalmazunk.






Sörös hajöblítő normál hajhoz

Egy liter langyos vízhez adjunk fél üveg sört, s ezzel a keverékkel hajmosás után öblítsük le a hajunkat. Nem kell félni a sörszagtól. Tíz perc után elmúlik.
A száraz, töredezett haj gyakran utalhat vitamin- és ásványianyag-hiányra. Ha naponta egy pohár sört megiszol, már sokat tettél ezek pótlására. A túl zsíros és a túl száraz, fénytelen, töredezett haj pedig különleges ápolást igényel. Legtöbb esetben még a korpásodást is megakadályozhatjuk sörös kezeléssel.


Sörös tojássampon – a selymes és fényes hajért

Keverj össze egy tojássárgáját egy evőkanál enyhe/semleges (baba) samponnal és egy teáskanál sörrel (hosszú hajúaknál minden összetevőből, igény szerint, arányosan többet). Ezt dörzsöld a hajba és a bőrbe, és hagyd legalább öt percig hatni, majd langyos vízzel öblítd le.






Sörös-almaecetes sampon

Ha hajad gyorsan zsírosodik, készítsd el az alábbi sampont, amint ha rendszeresen használsz, tapasztalni fogod, hogy hajad nem zsírosodik olyan gyorsan, mint eddig.

Adj egy evőkanál semleges samponhoz egy evőkanál sört, egy teáskanál almaecetet. Mosás után használj két evőkanál sörből és negyedliternyi vízből készített öblítőt.

Ha viszket a fejbőröd és korpásodik a hajad, próbáld ki a következő sörkúrát: Minden hajmosás előtt öblítsd le fejbőröd egy pohár vízzel, amelybe két evőkanál almaecetet kevertél, és hagyd rajta tíz percig. Utána mosd meg hajad sörös-mézes samponnal, amit egy-egy teáskanál sampon, mész és sör összekeverésével készíthetsz el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top