Ételt csak okosan!

Lekvár és kompót: tegyük el, ami jó!

Ha először kezdesz neki a befőzésnek, kezdd kicsiben, kicsivel, a sokadik dunsztos üveg után úgyis belejössz!

Újra divat a házi tartósítás! Ha a receptkönyvben leírtak vagy Nagyi befőzési praktikái mellett betartasz még néhány fontos szabályt, finom és biztonságos ennivalót rakhatsz el a hideg évszakokra!

Lekvár és kompót: tegyük el, ami jó!

Mielőtt nekikezdesz a munkának, minden eszközt moss el, és a helyiséget is takarítsd ki! Kizárólag ép és egészséges gyümölcsöt vagy zöldséget használj. Ha sérült, penészes, rothadó, szokatlan szagú vagy állagú az alapanyag, sok romlást okozó mikroba kerül át az ép darabokra, ami veszélyes. Áztasd a nyersanyagot két percig tiszta vízben, majd mosd át többször, váltott hideg vízben, végül szűrőben erős vízsugárral öblítsd le! A zöldségek, gyümölcsök tartósításának lényege a romlást okozó mikrobák elpusztítása vagy szaporodásuk gátlása, 75 °C fok felett a többségük elpusztul. A hőkezelés (dunsztolás) az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb befőzési módszer. A megfelelő arányban adagolt cukor, méz, só, ecet vagy alkohol is tartósít. Az üvegeket légmentesen zárd le, e nélkül az élelmiszer megromlik. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy minden évben új, ép fedeleket használj! A befőtteket hűvös, szellős, száraz helyen, napfénytől védett helyen tárold! A felbontott házi konzerveket, befőtteket tedd hűtőbe és 2-3 napon belül fogyaszd el.

Romlásra utaló jel a fedél púposodása (baktérium szaporodására, gázképződésére utalhat); a szivárgás (a termék szennyeződhet); horpadás a szegély, fedél mentén (ezeken keresztül levegő és kórokozó baktériumok juthatnak a termékbe); penészesedés (a látható penészfonalak ugyan eltávolíthatók a penészes befőtt , azonban a penészgomba káros méreganyagait is tartalmazhatja).

A biztonságos befőzés aranyszabályai:

  • Ép, jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt használj!
  • Tarts kifogástalan tisztaságot!
  • Hőkezelj alaposan, illetve dolgozz tartósító hatású anyagokkal!
  • Az üveget tökéletesen, légmentesen zárd le!

Ételt csak okosan!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top