Egészség

Magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök

Igaz, nyáron nagyobb a választék, de ilyenkor sem kell lemondanunk a magas víztartalmú gyümölcsökről és zöldségekről.

A nyár elmúltával könnyen megfeledkezünk a hidratálásról, pedig nem csak akkor veszítünk folyadékot. Lélegzettel, izzadással és vizelettel naponta legalább 1,5 liter folyadéktól szabadul meg szervezetünk, melyet pótolni kell. A nagyfokú vízvesztés ugyanis megfelelő pótlás hiányában komoly egészségi problémákhoz is vezethet.

Mit tehetünk azért, hogy hidratáltak maradjunk?

  1. A legjobb választás természetesen a víz, ami akár ásványvíz, akár forrásvíz is lehet, de amennyiben reggel mégsem ezzel szeretnéd indítani a napot, jó választás lehet egy pohár frissen facsart gyümölcslé vagy antioxidánsokban gazdag zöld tea, kávé elfogyasztása.
  2. Napközben legyen mellettünk mindig egy palack ásványvíz/forrásvíz, az ebédet pedig egy tányér levessel kezdjük.
    Magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök
  3. Két étkezés között magas nedvességtartalmú gyümölcsök fogyasztásával is pótolhatjuk a folyadékot. A nyári időszakban bőségesebb ugyan a választék – készíthetünk gyümölcssalátát vagy turmixot is –, de ilyenkor sincs ok a panaszra. Magas víztartalmú gyümölcsök az eper, a sárga- és görögdinnye, az alma, áfonya. Ezek közül leginkább az almával találkozhatunk a zöldségespultokban, de az eper és az áfonya mélyhűtött formában bármikor elérhető. Bizonyos körtefajták, a grapefruit és a szőlő is a lédús kategóriába tartoznak, és nemsokára a narancs és mandarin is elérhető lesz a polcokon, megfizethető áron.
  4. A zöldségek közül különösen magas víztartalmú többek között az uborka, a tök, a saláta, a sárgarépa és a spenót. Salátát a szendvicsünkbe is nyugodtan tehetünk, a sárgarépát pedig nyersen, felvágva bárhová magunkkal vihetjük. A gyerekek is előszeretettel rágcsálják, és amellett, hogy magas víztartalma van, még egészséges is. A spenótot is tehetjük szendvicsbe, de készíthetünk belőle főzeléket és tésztához mártást is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top