Egészség

Szabadban sportolsz? Igyál eleget!

A nyári melegben nagyon fontos, hogy ha a szabadtéri sportoknak hódolsz, eleget igyál. A forróság és az intenzív mozgás miatt akár másfél liternyit is kiizzadhatsz magadból egy óra leforgása alatt.

Ha mindened a szabadtéri mozgás, és a nyári forróságban sem tudsz lemondani róla, akkor vigyáznod kell arra, hogy a teljesítményed és a mozgás hatékonysága is megmaradjon. Ha ugyanis a vízhiány eléri testsúlyod 2%-át, akkor teljesítményed akár 20%-kal is csökkenhet, ha pedig az 5%-át, már csak feleannyit bírsz, mint egyébként. Hogy ezt megelőzd, lényeges, hogy folyamatosan igyál. Ne várd meg, amíg szomjas leszel, mert az már a szervezet vészjelzése és legjobb úton vagy a kiszáradás felé. Íme, néhány tipp, hogyan pótold az elveszett folyadékot és előzd meg a dehidratációt.

Szabadban sportolsz? Igyál eleget!

 

  1. A hőségben sok vizet izzadunk ki magunkból, ezért 2 órával azelőtt, hogy megkezdenéd az edzést igyál meg legalább fél liter folyadékot. Sose hagyd otthon a vizes palackot, mert bármennyit is edzel szükség lesz rá.
  2. Attól függően, hogy mennyit időt tervezel a szabadban mozogni, mindig legyen nálad megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék: ha egy óránál kevesebbet mozogsz, elég az ásványvíz/forrásvíz folyadékpótláshoz. Ha az ízesített vizeket jobban szereted, akkor csepegtess bele pár csepp citromlevet, attól még frissebbnek érzed majd magad.
  3. Sportolás közben is innod kell! A sportolást megelőzően két órával 4-6 dl fogyasztása javasolt, sportolás közben pedig 15-20 percentként 2-3 dl vizet fogyassz el. A sportolás közben vagy után fogyasztott ital ne legyen túl hideg, sokkal inkább szobahőmérsékletű.
  4. Ha hosszabb időn keresztül mozogsz, több mint egy órát edzel a melegben, válassz izotóniás italt, mert a benne lévő só és szénhidrátok segítik a folyadék felszívódását, és energiát adnak az izmoknak. Kerüld azonban a szénsavas és koffeintartalmú folyadékokat, mert az előbbi puffaszt és hasfájást okoz, utóbbi pedig vizet vesz el a szervezettől. Arra azonban figyel, hogy a folyadékban legyen nátrium, mert sok sót veszítesz a mozgás során.
  5. A szervezet gyakran a szomjúságot is éhségnek értelmezi, ezért mielőtt enni kezdenél, igyál néhány kortyot. Így elkerülheted, hogy nassolni kezdj és az is lehet, hogy „csak” ezzel is beéri a szervezeted.

Szabadban sportolsz? Igyál eleget!

„Ajánlott mennyiség mérsékelt égövön élő, mozgásszegény életmódot folytató felnőtt esetében. 1pohár = 2 dl”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top