Egészség

Hatékony verejtékezés – a szauna

A szauna fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, így a narancsbőr elleni harcban is eredményesen használható. Hatékony immunerősítő és az infra változat kalóriaégetésben sem utolsó…

A szaunát nemcsak télen, de nyáron is bátran alkalmazhatjuk, természetesen a mértéket betartva és az ellenjavallatokra figyelembe véve. Ma már ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, hogy élvezhessük jótékony hatását, hiszen akár a hagyományos finn szaunát, akár az infraszaunát használhatjuk otthon is. Aki nem szereti a magas páratartalmat és hőfokot az válassza az utóbbit, hiszen az „belülről”, mélyen a szövetekből kezdi melegíteni a szervezetet, kevésbé megterhelő, mivel alacsonyabb hőfokon éri el az élettani hatását.

A szauna pozitív hatásai

  • Megszabadítja a szervezetet a káros anyagoktól, vagyis hatásosan méregtelenít.
  • Javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert.
  • Stresszoldó hatású: megnyugtat, felfrissít.
  • Narancsbőr felszámolásában is eredményes: az infrasugarak ugyanis háromszor mélyebbre hatolnak, így nem csak a bőrfelszínt érik el.
  • Egy félórás infraszauna alatt akár 300 kalóriát is elégethetünk.
  • Segít a bőr szépségének megőrzésében: eltünteti a pattanásokat, kiütéseket.
  • Megszünteti az ízületi fájdalmakat: izomgörcsre, izommerevségre is hatékony.

Minden alkalommal szükség van az elvesztett folyadék pótlására: a természetes ásványvíz/forrásvíz fogyasztása ajánlott a szaunázás előtt és után is.

Hatékony verejtékezés - a szauna

Ellenjavallatok

Sajnos nem mindenki élvezheti a szauna kedvező hatásait. A szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek, a fertőző, lázas betegeknek a szauna használata ellenjavallt.

Három dolog, amit nem tudtál a szaunázásról
:

  1. Bár sokan úgy tudják, hogy a szaunázás Finnországból ered, már a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok is használták: ezen törzsek papjai ugyanis izzasztással gyógyították a betegeket, de a törzs testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt.
  2. Az orvosok azután kezdték vizsgálni a szauna hatásait, hogy az 1936-os olimpián a finn sportolók számára felépíttettek egyet, hogy a jobb szereplés reményében.
  3. Szaunázás közben felgyorsul a vérkeringés, szívünk a normális mennyiség 1,5-2-szeresét pumpálja.

Hatékony verejtékezés - a szauna

 

„Ajánlott mennyiség mérsékelt égövön élő, mozgásszegény életmódot folytató felnőtt esetében. 1pohár = 2 dl”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top