Élni akarok cikkek

A korababák egészségét is óvják a terhesség alatt szedett kortikoszteroidok

Egy új kutatás szerint, azok a korababák, akik a méhben kortikoszteroidhoz jutottak, a születés után nagyobb eséllyel maradnak életben, és állnak ellen a súlyos betegségeknek.

 A British Medical Journal szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint, a várandósság alatt kapott kortikoszteroid lehet a megoldás a csecsemőhalálra – különösen a koraszülött babák esetében. A tanulmány egy 2009 és 2013 között végzett kutatásra hivatkozik, melyben csaknem 120 ezer koraszülött baba esetét vizsgálták az USA-ban.

A korababák egészségét is óvják a terhesség alatt szedett kortikoszteroidok

 A kutatás eredménye a tudósokat is megdöbbentette: azok a 23 és 34 hetes kor között született kisbabák, akik a méhben kortikoszteroidhoz jutottak, nagyobb túlélési esélyről, a komplikációkra való kisebb hajlandóságról, és általánosan jobb egészségügyi állapotról tanúskodtak, mint azok a korababák, akik édesanyjai nem kaptak ilyen típusú kezelést a terhesség alatt.

A jelenlegi klinikai javaslatok alapján, azok a nők, akiket a 34. hét előtt fenyeget a koraszülés veszélye, 12 mg-nyi kortikoszteroid típusú injekciót kaphatnak, majd 24 óra elteltével még egy ugyanekkora adagot. A kutatók szerint már ennyi segítséggel jelentősen javulhat a korababák túlélési esélye.

news18

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top