Élni akarok cikkek

Másképp reagálnak az érintésre a koraszülött babák

Gyengéd érintésekre minden kisbabának szüksége van, ám kiderült, hogy a koraszülött babák fejlődésében kiemelten fontos szerepe van.

 Az első gyengéd érintések, simogatások, minden kisbaba életében és fejlődésében meghatározóak. Ám a koraszülött babák, akik már életük legelső szakaszában rengeteg megrázkódtatáson és traumán mennek keresztül, nem reagálnak olyan egyértelműen az érintésre, mint időben világra jött társaik.

Másképp reagálnak az érintésre a koraszülött babák

 Egy ohio-i kutatás szerint, a 24 és 36 hetes kor között világra jött csecsemők agya kevésbé képes feldolgozni a finom érintéseket, mint a 38 és 42 hetes kisbabák. Ezek a korababák ugyanis a fájdalomhoz szoktak, a gyengédség pedig idegen számukra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségük a gyengéd érintésekre, sőt! További kutatások igazolták, hogy a későbbi kommunikációs képességeik kialakulásához elengedhetetlen a bőrük bőrrel való érintkezése, azaz a simogatás. Az úgynevezett “kenguru-technika pedig, mikor egészen közel tartják magukhoz babáikat a szüleik, az egészséges testsúlygyarapodáshoz és a normál ritmusú szívmüködéshez is hozzájárul.

 newscientist

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top