Élni akarok cikkek

Az inkubátorban töltött idő tanulási nehézségeket okozhat a koraszülött babáknak

A kórházban töltött idő és a kórházi zajok később tanulási zavarokhoz vezethetnek a koraszülött babák esetében.

Az anyaméhben a kisbabák folyton az édesanya szívverését és hangját hallgatják, így már korán, a prenatális időszakban megtanulják elkülöníteni az emberi beszédet és kiszűrni a zajokat. A koraszülött babák azonban a születés után inkubátorba kerülnek még az előtt, hogy ez a készségük megfelelően kifejlődhetett volna. Így az emberi beszéd helyett a kórházi zajokat és gépek zúgását fogják hallani, ez pedig – a Harvard Egyetem kutatása szerint – később akár tanulási nehézségek kialakulásához is vezethet.

Az inkubátorban töltött idő tanulási nehézségeket okozhat a koraszülött babáknak

Dr. Amir Lahav, a Harvard professzora meg van róla győződve, hogy ez az időszak figyelemzavarokat és egyéb tanulási problémákat okozhat a jövőben: az elmélet teszteléséhez 40 koraszülött baba édesanyját kérték meg, hogy vegye fel szívverését és saját hangját, amit aztán lejátszottak a kisbabának az inkubátorban töltött idő alatt. Harminc nap elteltével aztán megvizsgálták, mennyit fejlődött a babák agya ebben az időszakban. Azoknak, akik az édesanya hangját hallgatták, sokkal fejlettebb volt a hallókérge, és a figyelmük is jobban működött. 

A szakértők szerint figyelembe kéne venni, hogy a koraszülöttek nem kifejlett babák, hanem voltaképpen magzatok, a kórházi környezet pedig nem mindig a legmegfelelőbb számukra. A legjobb az lenne, ha az ideális, anyaméhhez hasonló körülményeket sikerülne előállítani a kicsik számára. 

Telegraph

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top