Életmód

Kiderült: nem tesz jót a mindennapi zuhanyzás

Azokra, akik nem zuhanyoznak vagy fürdenek nap mint nap, furcsán nézünk. Pedig lehet, hogy nekik van igazuk – legalábbis nemrég végzett tudományos kutatások szerint.
Nem tesz jót a mindennapi zuhanyzás – állítja a tudomány

El sem tudod képzelni, hogy ne zuhanyozz mindennap? Akkor olvass tovább, mert a tudomány meglepő állításokkal igazolja, miért nincs igazából szükséged napi rendszerességgel a fürdésre.

A kaliforniai San Diego Egyetem dermatológia szakos professzora elmagyarázza, mi történik szappanozáskor: a szappan nemcsak a szennyeződéseket, hanem a bőr természetes olajosságát is oldja, ezért az könnyen kiszárad. Emellett a bőr felső védőrétegét megtöri, ezáltal hajlamosabb lesz nemcsak kiszáradni, hanem kipirosodni és baktériumokat felszívni is. Ezért a professzor első körben azt javasolja, hogy csak a hónalj és a talp tisztán tartására használj szappant, a karokon, a lábakon, a háton és mellkason hanyagold a szappanozást, hiszen a bőr szuper öntisztító képességgel van megáldva.

Ha jobban belegondolsz, a kevesebb zuhanyzással spórolhatsz is: időt és pénzt egyaránt (kevesebb meleg víz, kevesebb tusfürdő). És számos trükkel tudod fenntartani a frissesség érzetét: például figyelj oda jól az arctisztításra, hordj természetes anyagból készült fehérneműket, vagy szerezz be egy mosdókesztyűt, amivel csak a célzott területeket tisztítod.

Természetesen, mindenki maga dönti el, hogy mennyi fürdéssel érzi jól magát, de ha fokozott bőrszárazságot tapasztalsz, érdemes adni egy esélyt a kevesebb zuhanyzásnak.

Forrás: Lifehack

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top