Életmód

Zenével vagy “tiszta fejjel”? – zenehallgatás futás közben

Úgy érzed, jobban megy a futás, ha a füledben dübörög a basszus? Vagy épp ellenkezőleg: az kapcsol ki, ha csendben a gondolataidba tudsz mélyedni? Érvek és ellenérvek a zenehallgatásról futás közben!

Egy jól megválasztott lejátszási lista, egy pörgős zene növelheti a teljesítményedet, de ugyanúgy le is ronthatja, ha a ritmus nem egyezik a futótempóddal. Ezekre érdemes figyelned, mielőtt megnyomod a play gombot!

LIDL Futás 2017 - felső témaszponzi 6. cikk

 

Futás zenével

Egy jó tracklista rengeteg energiát adhat, és sokat javíthat a teljesítményeden: nagyobb erőbedobással tudsz futni, és motivál a holtpontokon való túljutásban, így könnyebben kitartasz. Ha olyan zenét hallgatsz, amit szeretsz, biztos, hogy nem lesz unalmas a futás, nem fognak lanyhulni a mozdulataid, és egyenletesebb lehet a tempód is. Ráadásul ha tudod, hogy milyen hosszú a tracklistád, nincs szükséged arra, hogy folyamatosan ellenőrizd az időt, elég, ha megjegyzel néhány számot, és tudni fogod, hogy előző nap ehhez képest hol jártál, mennyit futottál le.

Mivel zenehallgatás közben csökken a reakcióidőd, ami a külvilágra adott ingereket illeti, ezért ne a legforgalmasabb útszakaszon dönts a zenehallgatás mellett! Válassz olyan ergonómiai kialakítású fülhallgatót, ami illeszkedik a füledhez, és nem csúszik ki állandóan, máskülönben elvonja a figyelmed a futásról, és pont az ellenkezőjét éred el, mint szeretted volna! Szerezz be egy jól tartó kis tokot, amiben a telefonodat, zenelejátszódat tarthatod. Kísérletezd ki, hogy a karodra vagy a derekadra rögzítve kényelmesebb-e, mert még a zsinór mozgása is zavaró lehet és akadályozhat a koncentrálásban, valamint a jó teljesítmény elérésében!

Futás zene nélkül

Ha zene nélkül futsz, az érzékszerveid élesebbek maradnak, éberebb lehetsz, így, ha olyan helyen sportolsz, ahol a természet ölel körül, megfizethetetlen az élmény! Gondolj bele: egy kora reggeli kocogásnál a madarak hangjánál nem sok szebb aláfestő zene létezik. De elmerülhetsz a gondolataidban is, kikapcsolhatsz, megtervezheted a napod, vagy ha este sportolsz, akkor átgondolhatod az aznap történteket, amit zenehallgatás közben nem feltétlen tudsz megtenni. Ha olyan helyen futsz, ahol autók is közlekedhetnek, a legjobb, ha kiiktatod a zenét, mert úgy belefeledkezhetsz, hogy nem figyelsz a környezetedre, amiből még probléma is lehet.

A zenehallgatás növelheti a teljesítményedet, ha eltalálod a tempót, de ha nem veszed figyelembe, akkor rendkívül zavaró is lehet a váltakozó intenzitású zene, és kieshetsz a ritmusból! A legjobb, ha hasonló stílusú, és tempójú zenéket szerkesztesz össze a futáshoz, vagy olyan mixet választasz, amit futás előtt már meghallgattál!

 

Még több futás és fitnesz az NLC-n

  •  Edzés otthon: az öt legtutibb gyakorlat popsira
  •  “Nem attól jó egy anya, ha otthon ül a gyerekkel” – Dr. Lubics Szilvia, ultrafutó
  •  Kerek popsi és hasizomedzés nyolc perc alatt – videó
  •  “Elhatároztam, hogy 80 km-nél nem futok többet, aztán lett 246 km”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top