Vigyázz, kész, baba! cikkek

Veszélyes ételek terhesség alatt

A várondós nőknek a vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótlás mellett nemcsak arra érdemes figyelniük, hogy mivel táplálják a szervezetüket, hanem jó, ha tudják, hogy óvakodniuk kell bizonyos élelmiszerektől is.

Akik tudatosan terveznek babát, és már a fogantatás előtt felkészültek a gyermekáldással járó testi folyamatokra, azzal is tisztábban vannak, hogy nemcsak arra érdemes figyelni a terhesség kapcsán, hogy milyen élelmiszereket fogyasszanak, hanem arra is, hogy miket kell elkerülni. Míg az internet tele van hasznos vagy éppen kevésbé hasznos tanácsokkal, addig a biztonság jegyében a védőnők és a nőgyógyászok is válaszolnak a kismamák kérdéseire. A gyermeket tervezők a téma kapcsán általában kevésbé összezavarodottak, mint azok, akik csak néhány hetes várandósság után szembesülnek az állapotukkal.

Több élelmiszer is van, amely a várandósság alatt tiltólistára kerül. De nemcsak a természetes alapanyagok használata vagy az elkészítés módja a meghatározó esetükben. Ugyanis lehetőség szerint kerülni kell minden olyan ételt, amely tartósítószert, mesterséges színezéket, ízfokozót és sok szintetikus anyagot tartalmaz. A mértéktelen cukorfogyasztást sem ajánlják a szakemberek, és a szénhidrátokkal is érdemes óvatosan bánni. Minden zöldséget és gyümölcsöt meg kell mosni fogyasztás előtt.

Veszélyes ételek terhesség alatt

A tojást inkább jól megfőzve vagy sütve együk, a nyers tojás fogyasztása pedig kockázatos. Ugyanez a helyzet a húsokkal is, a nyers húsból készült ételeket felejtsük el a terhesség alatt. Akik házi tejet isznak, mindig csak hőkezelés után fogyasszanak abból. A lágy sajtok is kockázatot hordoznak, így azok se kerüljenek a kismama tányérjára. A tengeri ételeket sem javasolják a terhes nőknek, a tonhalat viszont a számos egészséges összetevője miatt kimondottan ajánlják nekik. Az alkohol kapcsán vannak orvosok, akik a teljes tiltás hívei, míg mások a maximum napi egy deci vörösbort egészségesnek mondják.

Vannak tipikus betegségek, amelyeket a fertőzött élelmiszerektől kaphatunk el: a toxoplazmózist okozó paraziták például a nyers vagy fövetlen húsban vannak. A szalmonellabaktérium a tojásban és ugyancsak a nyers húsban található adott esetben. A lágy sajtok listeriabaktériumot tartalmazhatnak, amely ha megfertőzi az anyát, komoly betegségeket von maga után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top