Életmód

Az új fociszabályokról dióhéjban

Ha nemcsak szurkolni szeretnél, de egy kicsit érteni is akarsz a focihoz, most pár perc alatt felzárkózhatsz!

Nyilván azt mindenki tudja, hogy mi számít gólnak, azt is, hogy hányan játsszák a focit, de azért ennél, ha nem is nagyon, de egy cseppet összetettebbek a szabályok. 130 éve nem volt akkora reform a FIFA szabályzatában, mint amekkorát 2016. 06. 01-től vezetett be az IFAB, vagyis a Nemzetközi Futballszövetségi Testület. Lássuk, mik a legfontosabb változások!

Először tisztázzunk néhány alapvető fogalmat, kérdést

Mi a les?

Egy támadó játékos akkor van lesen, ha közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél. Ha a labdát hátrafelé passzolják, és a támadó a labda elrúgásának pillanatában a labda előtt volt, és kvázi visszafut a labdáért, akkor is lehet lesen. Ha azonban a játékos az elrúgáskor a labda vonala mögött volt, akkor nem lehet lesen még akkor sem, ha előrefut a beadásra.

Mikor ad a bíró 11-est, azaz büntetőt?

Nemcsak a 16-os vonalán belül, hanem pontosan a 16-os vonalán történt, a gólt szabálytalanul akadályozó akciókért is 11-est ítélhet a bíró. A 11-es rúgásánál a nekifutás alatt még cselezhet a lövő, azonban a labda elrúgása előtti cselért büntetés jár.

Az új fociszabályokról dióhéjban

Milyen a szabálytalan hazaadás?

Ha a kapus a saját büntetőterületén belül kézzel érinti a labdát, amit csapattársa szándékosan hozzárúgott, a hazaadás szabálytalan. A térddel és a térd felett hazaadott labdát meg lehet fogni, de csak akkor nem büntetnek érte, ha a térd feletti hazaadás nem a szabály kijátszására irányult.

És most lássuk a változásokat

Kiállítás a meccs kezdete előtt

A bíró most már a kezdő sípszó előtt is felmutathat piros lapot, és kiállíthatja a szabálytalankodó, például a bevonulás során összeverekedő játékosokat. Jó hír azonban, hogy a kiállított játékos pótolható.

Nem kell előre kezdeni, bármerre lehet

Mostanáig a középkezdést mindig előre kellett elvégezni, így két játékosnak kellett lennie a kezdőkörben, azonban ezentúl a labdát már hátra és oldalara is lehet passzolni.

Külső személy beavatkozása a játékba

Ha egy feltűnési viszketegségben szenvedő szurkoló, vagy bárki, aki egy kósza gondolattól vezérelve be kíván kapcsolódni a játékba, berohan a pályára és megakadályoz egy tiszta gólt a 16-oson belül, vagyis a kapu felé tartó labdát eltéríti, 11-est “szerez” a támadó fél javára. A 16-oson kívüli önkényes akciókért szabadrúgás jár.

Az új fociszabályokról dióhéjban

 

11-esek megítélése

Mostanáig a tizenhatos vonalán belül, a gólhelyzetben szabálytalankodónak piros lap, kiállítás és az ellenfélnek 11-es járt. Június 1-től a bíró már mérlegelhet, és ha az akció a labda megszerzésére irányult, a védő megúszhatja egy sárga lappal amellett, hogy a büntető továbbra is jár a támadóknak.

A 11-es rúgás és védés szigorítása

Ha a 11-est rúgó a büntető előtt közvetlenül testcsellel veri át a kapust, sárga lapot kap, és közvetett szabadrúgás jár a kapus csapatának.
A védelem is szigorúan szabályozott: a labda elrúgása előtt a gólvonalról előre vagy hátra elmozduló kapust sárga lappal kell büntetni, a 11-est pedig újra kell rúgatni.

Nem kell lemenni sérüléssel a pályáról

Sárga vagy piros lapos szabálytalanságok után az ápolandó futballistának már nem kell elhagynia a pályát, elméletileg 20 másodpercen át lehetne ápolni a gyepen.

Az új fociszabályokról dióhéjban

A színészkedés szabályozása

Ha a meccs után a videofelvételek alapján erőszakkal párosuló szabálytalanságra derül fény, a játékost el is tilthatják és a bíró megtévesztéséért utólag is megbüntethetik.

Még több foci az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top