Életmód

Így kerüld el a túlevést – 16 csúcsszuper tanács

Mostantól vége a túlzott habzsolásnak! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg tőle. Ezek után már egyből fel fogod ismerni azokat az észrevétlen jeleket, amelyek evésre késztetnek téged, akár éhes vagy, akár nem!

Hihetetlen, de naponta jóval több mint kétszáz étellel kapcsolatos döntést hozol! Ha tudnád, miért és mennyit eszel, talán kicsit kevesebbet fogyasztanál, egészségesebben táplálkoznál, sőt jobban is élveznéd. De ne ess kétségbe, segítünk!

Brian Wansink az Evés ész nélkül című könyvében bemutatja, hogyan kell átalakítanod a környezetedet ahhoz, hogy bűntudat és elhízás nélkül azt ehess, amit csak szeretnél, és hogyan kell megváltoztatnod az ételekhez való viszonyodat, hogy az evés egyszerre legyen élvezetes és tudatos cselekvés.

Most a neves amerikai táplálkozáspszichológus tanácsaiból mazsolázunk, hogy többé ne sétálj bele az étkezés veszélyzónáiba:

1. A kalóriadús ételeket tányéron tálald, a maradékot pedig hagyd az edényben! Ne fazekastul tedd az asztalra az ételt, kivéve a zöldségeket és a salátákat.

2. Zabolázd meg az étkezési sebességedet! Lassíts, hogy az étvágyad reagálni tudjon az elfogyasztott ételre. A lassú zene segíthet ebben.

Így került el a túlevést – 16 csúcsszuper tanács

3. Ne kerüljön túl sokféle étel az asztalra! Minél szélesebb a választék, annál többet kóstolsz.

4. Szokd meg, hogy maradékot hagysz a tányérodon!

5. Alkalmazd a féltányéros módszert! Töltsd meg a tányér felét zöldségekkel, a másik felét pedig oszd meg a fehérje- és a keményítőtartalmú ételek között.

6. Nehezítsd meg a csábító ételek elérését! Vidd ezeket a pince egy távoli sarkába, vagy rakd őket egy nehezen elérhető szekrénybe! Zárd vissza a csomagokat, illetve tekerd alufóliába a legkívánatosabb maradékokat, és helyezd a hűtőszekrény vagy a fagyasztóláda leghátsó sarkába!

7. Csak asztalnál étkezz, és csakis tiszta tányérból! Ha minden pluszétkezésnél tálalnod kell, utána pedig rendet is kell tenned, kétszer is meggondolod, nassolj-e.

Így került el a túlevést – 16 csúcsszuper tanács

8. Az óriáskiszerelésű élelmiszereket csomagold át kisebb zacskókba vagy műanyag dobozokba!

9. A konyhapulton csakis egészséges étel lehet, semmi más. Tegyél egy gyümölcstálat a kekszes doboz helyére!

10. Soha ne egyél közvetlenül a csomagolásból! Mindig tálald ki az adagot, hogy lásd, mennyit is eszel pontosan.

Így került el a túlevést – 16 csúcsszuper tanács

11. Éttermi étkezések alkalmával tartsd magad a “kettőt a háromból” szabályhoz, azaz az előétel, ital, desszert hármas csoportjából mindig csak kettőt engedélyezz magadnak. Bármelyik kettőt.

12. Ha kenyereskosár van az éttermi asztalon, biztos, hogy fogsz kenyeret enni. Ezért kérd meg a pincért, hogy ne is hozza ki. Vagy vigye el.

13. Ha az étteremben desszertre vágysz, mindig felezd meg valakivel. A desszert legjobb része úgyis az első két falat.

Így került el a túlevést – 16 csúcsszuper tanács

14. Helyettesíts minden második üdítőt egy pohár vízzel! Az irodai levegő jellemzően száraz. Gyakran azt hiszed, hogy éhes vagy, amikor valójában csak szomjúságról van szó. Töltsd meg a poharadat vízzel naponta többször is!

15. Óvakodj a maradékoktól! Minél több harapnivalót és maradékot veszel ki a hűtőszekrényből, annál többet fogsz enni.

16. Étkezési sebességedet igazítsd a társaság leglassabban evő tagjáéhoz!

Még több tuti módszer az észrevétlen fogyásra az Evés ész nélkül című könyvben!

Így került el a túlevést – 16 csúcsszuper tanács

Olvass még a túlevésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top