Életmód

10 meglepő tény a lézeres szemműtétekről

Hunyorogsz, igyekszel, mégsem körvonalazódnak a betűk? Ha macerás a szemüveg, kényelmetlen a kontaktlencse, ne szenvedj tovább, néhány perc alatt visszakaphatod az éleslátásodat!

Valljuk be, a szemüveg nem egy kényelmes viselet, a kontaktlencse pedig minden alkalommal külön szertartást igényel, ha egyáltalán el tudod viselni. Ha már te is elgondolkoztál a lézeres szemműtéten, de nem tudod hogyan működik, íme, egy kis segítség!

10 meglepő tény a lézeres szemműtétekről

 

Több, mint 10000 adat a szemedről

A szemműtét előtt számos vizsgálaton át kell esned, aminek során több, mint 10000 adatot gyűjtenek be a szemedről. Megmérik többek között a dioptriát, megvizsgálják a térlátást, a szemnyomást, a szem mélyebb rétegeit, elkészítik a szaruhártya térképét, hogy aztán ez a hatalmas információ mennyiség segítse az orvosokat abban, hogy látásod a műtét után tökéletes, a felépülésed pedig minél rövidebb legyen.

Azonnali eredmény

A lézeres szemműtétet követően nem kell várnod a látásod tesztelésével. Amint véget ér a kezelés, abban a percben érezni, pontosabban látni fogod a különbséget, és nem kell napokat, heteket várnod. A látásod javulása érezhető lesz rögtön a kezelés után, persze, a végleges eredményhez – a műtét típusától függően – szükség lesz néhány napra, hétre. 

Semmi smink! 

A látásjavító szemműtét előtt már 24 órával ne viselj semmilyen sminket, és a műszempilláidat is távolítsd el! Mellőzd az illatszerek, parfümök használatát is! Lehet, ez egyértelműnek tűnik, de gondolj bele: csupán néhány órát töltesz el a klinikán, és már mehetsz is haza, így ha megszállott szépítkező vagy figyelj arra, hogy a műtét előtt 1 nappal már hagyd a helyén a szempillaspirált, és a parfümöt is! A szemműtét után még 2 hétig hanyagolnod kell a sminket.

10 meglepő tény a lézeres szemműtétekről

 

Tökéletes látás 20 perc után

A leghosszabb lézeres szemműtét is csupán 15-20 percet vesz igénybe, a felkészüléssel együtt pedig mindössze 1,5-2 órát kell rászánnod az életedből. Csupán ennyi idő kell ahhoz, hogy újra tökéletesen láss, ami ha már évek óta hunyorogsz, és szemüveget hordasz, igazi megváltás. Ráadásul a műtét után már el is hagyhatod a klinikát.

Lazítás másként

A lézeres szemműtét után 1 hétig érdemes mellőznöd az olyan szabadidős tevékenységeket, ahol tudod, hogy dohányfüsttel és porral találkozhatsz, mivel ezek kifejezetten ártalmasak a szemre, kiváltképp a műtét utáni időszakban! A romkocsmák látogatását és a nagyobb túrákat halaszd el, de dohányfüst-mentes szórakozóhelyekre már pár nappal a műtét után is ellátogathatsz.

Könnyes szemmel

A kezelés típusától függően a műtét után 3-6 hónapig lelassulhat a könnytermelés, de ez egy átmeneti állapot. Ennek kiküszöbölésére, azért, hogy elegendő mennyiségű könnyed lehessen, műkönnyet kell használni. Néhány hónap elteltével aztán a könnytermelés visszaáll a megszokott szintre.

UV-szűrős napszemüveg

A látásjavító műtét után lényeges, hogy 100%-os UV szűrővel ellátott napszemüveget viselj! Rendkívül fontos, hogy védd a szemed a napfénytől, ezért az első néhány hétben különösen nagy gondot fordíts a napszemüveg viselésére!

Szolárium helyett barnító krém

Attól függően, hogy milyen lézeres szemműtéten volt, 2- 6 hónapig kerülni kell a szoláriumot és a napozást. Még teljes UV-szűrő védelemmel ellátott napszemüvegben sem szabad kitenned a szemed erős fénynek, így ha a barnaság elkötelezett híve vagy, ebben az időszakban használj barnító krémet.

Sportolj bátran!

A sportról a lézeres szemműtétet követően sem kell lemondanod! Nem kell tartanod attól, hogy ártasz a szemednek, ha folytatod kedvenc sportodat, legyen az kardió, vagy erőkifejtéssel járó mozgásforma.

 

Tudj meg még többet a szemedről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top