Életmód

Takarékoskodj az energiával – nem kell mindig forró víz a tiszta ruhához

A mosás kifejezetten energiaigényes háztartási munka, amin egy-két okos praktikával sok pénzt meg lehet fogni. A trükk annyi, hogy jól válasszuk meg a mosási hőfokot.

Nem kell mindenáron magas hőmérsékleten mosni ahhoz, hogy tiszta és steril legyen a családi textil. Jó mosószerrel, megfelelő vízzel és egy modern géppel már jóval alacsonyabb hőfokon, akár 20 °C-on is hatékony lehet a mosás. Lássuk, mi az ideális és legtakarékosabb “beállítás” a különféle ruhákhoz. 

Takarékoskodj az energiával – nem kell mindig forró víz a tiszta ruhához

90 helyett hatvan fokon

A legtöbbet a fehér ruhák mosásán tudsz spórolni. Sokan rutinszerűen tekerik fel 90 fokos programra a mosógépet ilyenkor, pedig az esetek nagy többségében nincs szükség a textíliák “kifőzésére”. Rengeteg energiát emészt fel, amíg ilyen magas hőmérsékletre felfűt a gép, de nem csak ezzel megy el feleslegesen a pénz, hanem azzal is, hogy a textilek sokkal gyorsabban öregednek el, mert a szálaikat roncsolja a forró víz. Magyarul többször kell majd új fehér ingeket, pólókat, törölközőket és ágyneműket vásárolnod, ez pedig bizony nem kis költség. 

De lássuk, miért is “népszokás” a 90 fokos mosás? Ez tényleg hagyományokon nyugszik, hiszen dédanyáink még szó szerint kifőzték a textileket, mert csak így lehetett az akkori mosószerekkel – a mosószappannal – teljesen kifehéríteni őket és eltávolítani minden szennyeződést. Másrészt ez egyúttal fertőtlenítési eljárás is volt, amivel a törölközőkből, ágyneműkből, alsóneműkből vagy egy beteg ruháiból kiirtották a baktériumokat. A dologhoz hozzátartozik, hogy az akkori szövetek sokkal vaskosabbak és tartósabbak voltak, így jobban bírták a hőkezelést is. Ezt a beidegződést megörökölték a lányaik, akik már modern mosógépekkel és hatékony mosószerekkel tisztítanak, és ezért jóval alacsonyabb hőfokon is tisztíthatnának. Nemcsak a tisztasághoz, de a fertőtlenítéshez is elég ma már a hatvan fok is, mert ezen az influenzavírusok és az E. coli baktériumok is elpusztulnak hasonlóan sok más kórokozóhoz. Ezért azt tanácsoljuk, hogy alapesetben 60 fokon mosd a fehér ruhákat, a fehérítésre pedig rásegíthetsz azzal, hogy természetes napsütésben szárítod őket, ahol ráadásul az UV fény tovább fertőtleníti a textilt.  

Takarékoskodj az energiával – nem kell mindig forró víz a tiszta ruhához

Negyven helyett 20 fokon

A másik program, amit előszeretettel használunk a 40 fokos mosás. A mai mosóporok és mosógépek mellett ennek nem sok értelme van, mert ezek sokszor már 20 fokon is éppen olyan hatékonyak, mint a régiek negyven vagy hatvan fokon. Ezért az olyan textileket, amiknél nem fontos szempont a fertőtlenítés, nyugodtan tekerd le a mosógép programját, mert pontosan ugyanazt a hatást éred el 20 fokon egy jó mosóporral, mint 40 fokon – fele áron! Ezen kívül az alacsony hőfok kíméli a ruhák színét is, így sokkal tovább tartósak maradnak, és éppen ezért ritkábban kell újat venni belőlük, ami szintén jó hír a családi költségvetésnek.

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top