Életmód

Tényleg használ-e az önsegítő könyvek olvasása?

Nemcsak elolvasni, használni is tudni kell az önsegítő irodalmat. Melyik könyvet érdemes megvenni, és melyiket nem? És még csak az sem biztos, hogy elejétől a végééig el kell őket olvasni...

Minden alkalommal, amikor megállok egy könyváruház életmódos kiadványoktól roskadozó polcai előtt, úgy érzem, hogy van még hová fejlődnöm. Különösen a lélek és az életmód viszonyát firtató könyvekhez vonzódom. Általában átlapozgatom őket, hogy lássam, érdemes-e beleinvesztálni, adnak-e még valami újat számomra.

Szkeptikus vagyok viszont a párkapcsolati tanácsadó könyvekkel, ezek azok, amelyeket biztosan nem veszem le a polcról, mert az az elméletem, hogy a kapcsolatokat csinálni kell, nem olvasni róluk. Ha csak olvasunk arról, hogyan kéne csinálni, nem jutunk előrébb.

Tényleg használ-e az önsegítő könyvek olvasása?

 

Forgassa fel az életünket!

Boldogságot, gazdagságot, de legalább komoly változást ígérnek az életünkben az önsegítő

Hogyan használd a self-help irodalmat?

1. Nem kell kiolvasnod a tanácsadó könyveket! Azokra a fejezetekre, témákra koncentrálj, amelyek valóban érdekelnek!

2. Feljeszd ki saját olvasási stratégiádat (tervezett idő, post-it, kihúzófilc, könyvjelző alkalmazások, kimásolás stb.), amelynek segítségével a leghatékonyabban tudod felhasználni az olvasottakat.

3. Minden fontosabb, megérintőbb fejezet után készíts összefoglalót, és a jegyzeteidre alapozva tűzz ki célokat magad elé! Ne ülj a babérjaidon, találd ki, mi legyen az első lépés, és vágj bele!  

4. Folyamatosan frissítsd a tudástárad! A kiolvasott, kijegyzetelt könyveket add tovább vagy selejtezd ki, hogy legyen hely az újaknak!

 
 

(self-help) könyvek. Nehéz kiszűrni azonban azokat, amelyek valóban inspirálóak lehetnek számunkra. Néhány évvel ezelőtt még csak a nyomtatott formában hittünk. Kiválasztottuk a csábító című és bevezetőjű olvasmányt, bedobtuk a kosarunkba, aztán izgatottan vártuk, hogy – jó értelemben persze – felforgassa az életünket. A sorokat bújni azonban nem elegendő ahhoz, hogy mozduljunk.

Egyesek például kimondottan megriadnak attól, ha a szerzők a kényelmes olvasgatás közben cselekvésre biztatják őket. Mások úgy gondolják, majd akkor váltják az olvasottakat tettekre, ha már az utolsó betűig mindent elolvastak. Végül minden marad a régiben. A self-help irodalom bősége sokszor azt az érzetet kelti, hogy megoldás csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, pedig attól azért kicsivel messzebb.  

Olvasni még nem elég

Van egy rossz hírünk: attól, hogy gépiesen olvassuk a „kötelező” irodalmat,  még nem lesz jobb. Megfogadni, befogadni, alkalmazni, gondolkodni, cselekedni kell, és elfelejteni az önsajnálatot. Íme, néhány tippünk, amelyekkel nemcsak időt takaríthatsz meg, de segítenek jól használni az önsegítő könyveket.

Akkor olvass, amikor van időd!

Biztosan előfordult már veled, hogy olvasás közben megragadott valami, aztán soha többé nem találtad az ominózus sorokat. Hasznos, ha az olvasásra külön időt határolsz el, amikor írószerszámokkal, post-ittal felszerelkezve tudsz elmélyedni az olvasmányban. A számítógépeden, laptopodon is rendszeresíts erre egy mappát, gyűjts ki könyvjelzőnek a számodra fontos cikkeket, blogbejegyzéseket. Ám a könyvjelzőzésnél is elegánsabb megoldást kínál a getpocket (getpocket.com) alkalmazás. Ha érdekes anyagra bukkansz, de éppen rohansz, egyetlen gombnyomással beteheted a „virtuális zsebedbe” és később bármikor előveheted.

„Ha találok valami nagyon jó idézetet, meglátást, aranyköpést, akkor vagy kimásolom egy füzetbe, vagy elmentem wordbe. Sőt ha annyira jó, akkor kiteszem Skype-ra. A Facebookot nem nagyon követem. Ahhoz túl agresszív az ottani kommunikáció, hogy használni tudjam lelki töltekezésre.” (Móni)

Tényleg használ-e az önsegítő könyvek olvasása?Fusd át az alcímeket!

Ehhez könyvek esetében nagy segítség a tartalomjegyzék, online formában pedig a köztes címeket és a kiemeléseket érdemes figyelned. Ha ezeket gyorsan átfutod, hamar rájöhetsz, hogy érdekes lehet-e számodra az olvasmány, vagy felesleges rá időt pazarolnod.

Mióta az eszemet tudom, a self-help irodalom olvasója vagyok – meséli a pszichológia iránt érdeklődő nagycsaládos anyuka, Hajnalka. – Leginkább akkor tudok azonosulni a gondolatokkal vagy elfogadóan viszonyulni a tanácsokhoz, ha humorral, iróniával, életből vett sztorikkal támasztják alá. És mivel vizuális típus vagyok, nem elhanyagolható szempont az illusztráció sem. Mostanában inkább a közösségi médiát használom, ahol tapasztalható az óriási mennyiséggel járó felhígulás, de a kedvenc oldalaimból ki tudok válogatni egy olyan egyveleget, ami inspiráló, és ha kell »vigasztaló« és támogató közeget biztosít számomra.”

Ugorj bátran!

Különösen az önsegítő könyvekben találkozni ismétlésekkel, töltelékszövegekkel. Tévhit, hogy csak akkor profitálsz az olvasmányból, ha az utolsó betűig kiolvasod. Ugord át bátran azokat a részeket, amelyek nem hordoznak számodra értéket.

Andit (36) a munkája a számítógéphez köti, számára a közösségi hálón töltött idézetek, motiváló képek nézegetése jelent kikapcsolódást. „Akkor fog meg egy gondolat, ha az idézet írójával azonos hangulatban vagyok. Ezek a lélekmorzsák önigazolást adhatnak és bátorítanak.”

Láttasd a lényeget!

Felejtsd el azt a frázist, hogy könyvet nem lehet kiszanálni. Az önsegítő könyvek azért vannak, hogy használjuk őket, nem azért, hogy velünk együtt öregedjenek meg. Ezért aztán ne sajnáld előkapni a vastag sorkiemelőt a lényegre fókuszáláshoz.

Erika (42) az ezoterikus irodalom nagy kedvelője: „Egyszerre több könyvet olvasok, akár ötöt-hatot is. Mindig az aktuális hangulatom alakítja, melyikből olvasok néhány oldalt lefekvés előtt. Gyakran találkozom olyan gondolatokkal, melyek igazodási pontot jelenthetnek számomra, ezeket mindig megjelölöm valahogy.”

Írj magadnak összefoglalót!

Miután kivégeztél egy könyvet, cikket vagy tanulmányt, vesd papírra a gondolataidat. Írd le, mit gondolsz.

A 29 éves, coachként dolgozó Györgyi könyvpárti, és nem hisz a néhány mondatba belesűrített életigazságokban. „Azt hiszem, hogy kontextusukból kiragadva sokszor félreértelmezhetőek, és többet ártanak, mint használnak – mondja, de azért neki is vannak kedvenc oldalai a közösségi hálón, amelyeket szívesen követ. – Blogokat ritkán olvasok, az önsegítő irodalmat számomra az illatos, zizegő, kézbe vehető könyvek jelentik. Amiért viszont rajongok, azok a TED előadások, napokat képes vagyok eltölteni a fantasztikus beszédeket hallgatva. Ezek mindig megihletnek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top