Életmód

Gyönyörű piknikkosarak – melyik a te stílusod?

A hétvégi ragyogó időben valószínűleg sokan mozdultak ki otthonról egy kis kirándulásra vagy csak azért, hogy a vasárnapi ebédet pokrócon ülve, egy hangulatos réten költsék el egy igazi, békebeli piknik keretei között. Mivel közeleg a nyár, ezek az alkalmak egyre gyakoribbá válhatnak – ideje hát felkészülni, és beszerezni a megfelelő felszerelést! Mi most négy különböző stílust ajánlunk a figyelmedbe: klasszikus, drága, praktikus és modern piknikkosarak közül választhatod ki azt, amelyik leginkább illik hozzád!

 

Vannak dolgok, amit érdemes túlcifrázni. Például a piknik is ilyen: nagyon is jóleshet egy kiránduláson a marokra fogott csirkemelles szendvics alufóliából is miközben egy kidőlt farönkön ücsörögsz, de azért egy kedélyes piknik – pokróccal, kosárral, étkészlettel, borospalackkal, otthon sütött, még meleg süteménnyel és más finomságokkal – mégiscsak egy olyan emelkedettebb szórakozás, amit egyszer muszáj kipróbálni. Ehhez ajánlunk most a figyelmedbe piknikkosarakat.

A piknik - Antonio Garcia Mencia olajfestménye (1874) - részlet
A piknik – Antonio Garcia Mencia olajfestménye (1874) – részlet

Bankett és batyu – a szabadban enni jó!

A piknikezésnek meglehetősen régi és arisztokratikus hagyományai vannak: a szabadtéri bankettek divatja – amiket nemritkán vadászattal és más élvezetekkel egybekötve tartottak – a reneszánsz korban kezdett hódítani a legfelső társadalmi réteghez tartozó urak és hölgyek között. Ez a trend később csak erősödött: a viktoriánus időkben már szinte kötelező volt évente legalább egyszer egy szabadtéri bankettet rendeznie annak, aki a leggazdagabb úri osztályhoz tartozott. Az ilyen eseményeken a házigazdának nemcsak az ételek és italok bőségével, hanem különféle programokkal – például a leghíresebb előadóművészek felléptetésével – is le kellett nyűgöznie a vendégeit. A legtehetségesebbek ebben a műfajban a brit és francia főnemesek voltak, és a piknik klasszikus hagyományait – amiket szolidabb és takarékosabb formában végül a 19. században a köznép is fokozatosan átvett – ebben a két országban “fejlesztették” ki. Természetesen nemcsak kutyabőrrel a zsebben és ezüstvillával a kézben volt szabad étkezni a szabad ég alatt, hiszen a batyuba csomagolt és a természetben elköltött elemózsia fogalmát a földeken dolgozó szántóvető emberek és a szegény vándorok is egészen közelről ismerték – csak teljesen más kontextusban. (Lásd az Érik a szőlő, hajlik a vessző kezdetű népdal ide vonatkozó sorát: “Van veres hagyma a tarisznyába’, keserű magába’.) Egyszóval a piknik mint szabadtéri táplálkozási lehetőség igazából mindenki előtt nyitva állt, és nyitva áll ma is – a kérdés csak az, milyen stílusban valósítjuk meg. Az alábbi képgalériák a lehetséges piknik stílusok közül négyhez ajánlanak megfelelő piknik szettet. Igényei, lehetőségei és ízlései szerint mindenki választhat közülük kedvére valót!

Békebeli darabok úri murihoz

Megnézem
Összes kép (1)

 Modern megoldások 

Megnézem
Összes kép (1)

 Változatos formák polgári piknikhez  

Megnézem
Összes kép (1)

 Praktikák és lelemények bringás piknikhez 

Megnézem
Összes kép (1)

 Mi van egy piknikládában?

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top