Életmód

Nyári hőségben hűvös otthon? Így csináld

Van néhány tipp, ami tuti felüdülést hoz. Olyan ötleteket mutatunk, amelyekhez nem kell mélyen a zsebbe nyúlni.

A nyári hőség legjobb ellenszere a klíma. Ám nem mindenki teheti meg, vagy akarja felszerelni a lakását klímával, viszont mindenki vágyik a hűs otthonra. Számtalan trükköt, tippet hajlandóak vagyunk bevetni azért, hogy néhány fokkal kevesebbet mutasson a hőmérő. Az egészen extrémnek tűnő ötletek sokszor bejönnek és felüdülést hoznak, míg például az elmúlt évtizedek nagy slágere, a ventilátor már a legtöbbeknek kevés. Arról nem is beszélve, hogy a frissítő zuhanyról hajlamosak vagyunk elfeledkezni.

Akik mentesíteni szeretnék a lakásukat a forró napsütéstől, kezdjék azzal, hogy az ablakokat takarják le. A redőnyök a kánikulában aranyat érnek, ám ha eddig nem voltak, nem biztos, hogy most mindenkinek telik arra, hogy ilyen védelemmel szerelje fel az otthonát. Ezért ha nagyon erős a napsütés, világos vásznat érdemes az ablakok elé tenni, lehetőleg kívülről. A fényvisszaverő fólia is csodás ötlet, de az sem olcsó. Fontos, hogy kora reggeltől sötétíts és lehetőleg napközben ne nyiss ablakot, hiszen csak a forró levegőt engednéd be. Éjszaka viszont amennyire csak lehet, szellőztesd át a lakást.

Nyári hőségben hűvös otthon? Így csináld

Ha nincs klímád és szeretnéd felturbózni a ventilátorod, nagyon egyszerűen megteheted. Vagy fagyassz egy nagyobb darab jeget és azt tedd egy tányéron a masina elé, vagy keress 3-4 fél literes palackot, amit vízzel tölts tele és ugyanúgy fagyaszd le. Majd ha elkészültek, kösd a palackokat a ventilátorra, úgy, hogy oda lógjanak, ahol az a levegőt fújja. Így felfrissítheted a levegőt. Ha az éjszakáid nem azért forróak, mert megosztod valakivel az ágyad, van egy javaslatunk: egy tiszta lepedőt tégy egy zacskóba és úgy rakd be azt a fagyasztóba, de még reggel. Amikor pedig lefeküdnél, csak vedd elő és terítsd fel. Ugyan nem tart soká a hűvössége, de garantáltan hatásos lesz.

Védőitalra nemcsak a munkahelyen vagy útközben van szükség a kánikulában, hanem otthon is sok folyadékot kell fogyasztani. Sokszor a víz unalmas, annak ellenére, hogy jól oltja a szomjat. Ezért érdemes behűteni egy könnyű limonádét, lehetőleg kevés cukorral, vagy épp cukor nélkül. Ha nem a te stílusod a limonádé, készíts be a hűtőbe egy-két radlert. Az alkoholt és a koffeines italokat felejtsd el. A receptünk össze is állt: ha besötétítettél, és betetted a lepedőt a fagyasztóba és a jeges ventilátor is harcra kész, vegyél egy kellemes zuhanyt, majd kapd elő a kedvenc jeges italod. Kánikula ide vagy oda, egy ideig biztosan sokkal jobban fogod érezni magad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top