Életmód

Tippek telefonhackerek ellen – Így előzd meg a bajt a nyaraláson!

Ha nem szeretnél aggódni és adathalászok áldozatává válni a nyaralásod alkalmával, az alábbi 7 tippet érdemes megfogadnod!

Előzd meg a bajt és tartsd biztonságban a mobilodat külföldön is! Íme, 7 hasznos tipp telefonod védelme érdekében!

Tippek telefon hackerek ellen – Így előzd meg a bajt a nyaraláson!

Készíts biztonsági másolatot!

Az első és az egyik legfontosabb lépés: mindig készíts biztonsági másolatot a telefonodon tárolt adatokról! Nemcsak nyaraláskor, hanem bármikor jól jöhet, ha elhagyod vagy ellopják a telefonodat, ugyanis számos esetben nem a telefon elvesztése, hanem a rajta tárolt adatok hiánya okozza a legnagyobb veszteséget. Az adatokat mentheted egy nagy memóriájú külső tárolóeszközre is, de számtalan felhő alkalmazás is létezik, ami online adattárolást tesz lehetővé. Válaszd ki a számodra legideálisabbat, szinkronizáld a telefonoddal, és bármikor biztonsággal hozzáférhetővé válnak számodra az általad lementett adatok.

Védd az adataidat!

Akkor vagyunk a legkiszolgáltatottabb helyzetben, ha a mobilunkról wifin keresztül internetezünk, ugyanis telefonunk és a rajta tárolt adatok, jelszavak, személyes tartalmak a hackerek számára könnyen hozzáférhetővé válnak. De nem kell aggódnod, ma már bizonyos mobilszolgáltatóknál igénybe vehetsz olyan biztonsági szoftvereket, amelyek minden szempontból megbízhatóak és erős vírusvédelemmel látják el a telefonodat.

Védd a lopás ellen!

Ha a telefonodat lopás elleni védelemmel is ellátod, sokkal nagyobb eséllyel kerülhet meg a telefonod! A lopás elleni védelem segít abban, hogy bemérhető legyen a mobilod helyzete, és az adataidat távolról is zárolhatod, vagy akár törölheted, hogy az illetéktelenek ne férhessenek hozzájuk. Tégy meg mindent mobilod biztonsága és saját nyugalmad érdekében: telepíts egy nyomkövető szoftvert a telefonodra, hogy nyugodtabban vághass neki az utazásnak!

Ne használj nyilvános wifit!

Lehet, első hallásra csábító, és nem az adatforgalmad fogy, de a hackerek egyik legkedveltebb területei a nyílt wifihálózatok. A pályaudvarok, repterek, de még a szállodák által biztosított ingyenes hotspotok sem rendelkeznek megfelelő védelemmel, így a legjobb, ha WLAN, az NFC és a Bluetooth funkciókat kikapcsolod a telefonodon nyaralásod idejére. Nézz utána, számos olyan, hűségidő nélküli adatroaming szolgáltatás létezik, ami nagy adatforgalmat kínál és az adataidat is biztonságban tudhatod, a nyaralás után pedig egyszerűen lemondhatod!

Tippek telefon hackerek ellen – Így előzd meg a bajt a nyaraláson!

Ne hagyd őrizetlenül!

Ne hagyd őrizetlenül a telefonodat egy percre sem! Legyen mindig nálad, mellőzd a farzsebben és a nyitott táskában történő tárolást! Tedd egy jól zárható kis rekeszbe a táskádba, és olyan helyen vedd elő, ahol kisebb eséllyel kaphatják ki a kezedből. Lehet, ezt elsőre körülményesnek találod, de hidd el, sokkal rosszabbul éreznéd magad, ha egy óvatlan pillanatban valaki elillanna a telefonoddal együtt!

Nézd meg milyen oldalakat nyitsz meg!

Ne bankolj nyílt hálózaton keresztül, internetkávézókban, mert könnyen a bankszámlád láthatja kárát! Ne nyiss meg olyan oldalakat, amiket nem ismersz, vagy ami gyanúsnak tűnik! Sok oldal csak hasonlít az eredetire, és amire észbe kapsz, már adathalászok birtokába kerültek az adataid.

Használj jelszót!

Állíts be a telefonodon egy olyan jelszót, amit csak te ismersz, ami nem következtethető ki egykönnyen. De ha nem szeretnél jelszavakkal bajlódni, akkor használj ujjlenyomat-leolvasóval ellátott védelmet! Egyetlen védelem sem feltörhetetlen, de ha elhagyod vagy ellopják a telefonodat, mindenképpen hátráltatják a tolvajokat, és az idő neked dolgozik!

Még több telefon az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top