Életmód

Mit ehetnek a gluténérzékenyek? A gluténmentes étrend alapjai

Gluténérzékenység esetén sem kell lemondanunk az élvezetekről, csupán étkezéseink alapanyagait kell megválogatnunk. Lássuk, mik az alapszabályok! Az első és legfontosabb szabály: 100 százalékban ki kell iktatnunk a búza-, rozs-, árpa- és zabtartalmú ételeket, és meg kell keresnünk a gluténmentes alternatíváikat! Lássuk, miből válogathatunk!
Mit ehetnek a gluténérzékenyek? A gluténmentes étrend alapjai


Pékáruk

A kukorica, a rizs és a burgonya a legismertebb és legkedveltebb búzahelyettesítő ételek, és kétségkívül remekül illenek a gluténmentes étrendbe. Kenyérkészítéshez búzaliszt helyett a tápióka, a kukorica, a tökmag, a szezámmag, a napraforgó, a sárgaborsó, a rizs, a szója és a szentjánoskenyérmag használható fel – azt, hogy melyiket választjuk, csak ízlésünk és kedvünk határozza meg. Ezeket az alapanyagokat nemcsak kenyerek, hanem sütemények, habarások és rántások készítésénél is felhasználhatjuk.

Húsok, felvágottak
A különböző felvágottak, húskészítmények, májkrémek általában alacsony hús- és magas gluténtartalmúak, így ajánlott kerülni őket. A tiszta húsokat, főként a sovány húsokat, csirkét, pulykát, halat, sovány sertéshúst azonban bátran fogyaszthatjuk akkor is, ha gluténérzékenyek vagyunk. A panírozáshoz gluténmentes morzsát vagy gluténmentes kukoricapelyhet is választhatunk.

Mit ehetnek a gluténérzékenyek? A gluténmentes étrend alapjai

Fűszerek, ételízesítők
A friss és a szárított natúr fűszerek gluténérzékenység esetén is használhatóak, azonban a leveskockák, pácsók, mártások, ételízesítők, valamint a ketchup, a majonéz és a mustár is kerülendők! A legjobb, ha mindig elolvassuk az összetevők listáját a csomagoláson!

Tejtermékek
Az ízesítetlen tej és tejtermékek, a túró és a sajtok fogyaszthatók, de ügyeljünk arra, hogy a tejföl, a kefir és a sajtok – például a rokfort – készítése során kerülhet sikér a termékekbe, ezért minden alkalommal tájékozódjunk a címkékről! A zsiradékok közül a növényi eredetűeket érdemes előnyben részesítenünk.

Gyümölcsök, zöldségek
A legtöbb zöldség és gyümölcs fogyasztható, azonban lehetőség szerint válasszuk az itthon termetteket, ugyanis az import termékeket sikértartalmú állományjavítókkal vonhatják be.

Instant ételek
Figyelni kell a különböző élelmiszeripari adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerekre, sűrítőanyagokra, stabilizátorokra is. Érdemes kerülni a sütőport, a levesporokat, instant kávékat, a kakaóport, a karamellt és a citromsavat is.

Nassolnivalók
A rizspehely, a kukoricapehely, az olajos magvak és a rizsszeletek remek nassolnivalók a gluténérzékenyek számára is. A termékek csomagolása a segítségünkre lehet: ha áthúzott búzakalászt látunk a csomagoláson, biztosak lehetünk benne, hogy gluténmentes élelmiszert tettünk a kosarunkba.

Italok
A tiszta víz, a szénsavmentes ásványvíz, a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek, a valódi kakaóból készült tiszta kakaó, a babkávé és a gyógyteák fogyasztása ajánlott, a malátát azonban kerüljük! Az alkoholok közül a gabonából készült vodka, whisky, sör és gabonapálinka egyértelműen tiltólistás.

Végül, íme, két egyszerű, de annál finomabb gluténmentes recept:

Gluténmentes házitészta
10 dkg csicseriborsólisztet, sót, ízlés szerint zöld fűszereket és 1 egész tojást alaposan elkeverünk és összegyúrunk. A tésztát gluténmentes liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk, késsel csíkokra vagdaljuk és forrásban lévő vízbe dobunk, majd készre főzünk.

Gluténmentes muffin
5 dkg gluténmentes lisztet, 5 dkg gluténmentes corn flakesszel, 2 evőkanál nyírfacukorral és 3 gramm gluténmentes sütőporral elkeverünk. Hozzáadunk 1 tojást, 1 dl vizet, 2-3 evőkanál kókuszolajat és az egészet alaposan eldolgozzuk. Arra figyeljünk, hogy a tésztánk kanalazható állagú legyen! A végén 60 dkg málnával bolondítjuk meg a keveréket, muffinformákba adagoljuk, és 180 fokon körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük.

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top