Életmód

Így kerüld el a kezdő futók leggyakoribb hibáit!

Gordon Ramsey, Alicia Keys és Ryan Reynolds nemcsak imád futni, de kifejezetten jó futóknak is számítanak. Ismerd meg te is a jó futás technikáját, növeld a teljesítményed, és kerüld el a sérüléseket! Ezekre figyelj, ha kezdő futó vagy!

Ha a nagy kezdeti lendület rossz technikákkal és kényelmetlen futófelszereléssel párosul, a sérülés szinte garantált. Fogadd meg a következő tippeket, és a futás az egyik kedvenc sportoddá fog válni!

Így kerüld el a kezdő futók leggyakoribb hibáit!

 

Tartsd be a fokozatosság elvét!

Az első és legfontosabb: tartsd be a fokozatosság elvét, ne akard egyből lefutni a maratont, bármekkora is a kezdeti lelkesedésed! Kezdetben ne fuss minden nap, mert csak kifáradsz és jó eséllyel sérüléseket szerzel, nem pedig sikerélményeket. A teljesítményed is jobb lesz, ha pihenőnapokat iktatsz be, és fokozatosan, 3-4 alkalmanként növeled az intenzitást.

Melegíts be!

Egy komoly futó, sportoló mindig bemelegít. Ne spórolj a bemelegítésen, mert könnyen húzódás, sérülés és bénító fájdalom lehet a vége. Végezz kar- és törzskörzéseket, fordíts figyelmet a combhajlító izmokra és a vádlidra is! Egy 10-15 perces intenzívebb gyaloglás is jó lehet bemelegítésnek.

Találd meg a tökéletes futócipőt!

Nem mindegy, hogy milyen terepet választasz a futáshoz, és milyen cipőt viselsz! Más futócipő való a terepfutáshoz, és más az egyenletes talajhoz. Egy jó futócipő kényelmes, nem nyom, megfelelően tartja a bokádat, és csillapítja a talpat, valamint a gerincet ért becsapódás mértékét. Azt is figyelembe kell venned, hogy kifelé vagy befelé dől-e a lábad, mivel a különböző lábtípusoknak más-más futócipő adja meg a kellő támasztást.

Így kerüld el a kezdő futók leggyakoribb hibáit!

 

Lélegezz helyesen!

Ne mellkasból, hanem hasból lélegezz! Lehet, erre az elején még külön figyelned kell, mert nálunk, nőknél a mellkasi légzés az elterjedtebb, de azon kívül, hogy a hasi légzés egészségesebb, a futás közben jelentkező szúró fájdalmat is megelőzheted, mivel több levegő kerül a tüdődbe.

Kontrolláld a mozgásod!

A helytelen testtartás nagyon sokat ronthat a teljesítményeden, és lassíthatja a tempódat is. Figyelj arra, hogy futás közben a felsőtested ne dőljön előre, és ügyelj arra, hogy a karjaidat ne tartsd el oldalirányba magadtól, de előre se mozduljanak ki túlságosan! Kezdő futók gyakori hibája, hogy azt hiszik, a nagyobb lépéstávokkal növelhetik a tempót, miközben csak ízületeiket terhelik: ügyelj arra, hogy a talpad a tested alatt érjen talajt, így kíméled az ízületeidet is, és a tempódat is javíthatod.

 

Még több futás és fitnesz az NLC-n

  •  Edzés otthon: az öt legtutibb gyakorlat popsira
  •  “Nem attól jó egy anya, ha otthon ül a gyerekkel” – Dr. Lubics Szilvia, ultrafutó
  •  Kerek popsi és hasizomedzés nyolc perc alatt – videó
  •  “Elhatároztam 80 km-nél nem futok többet, aztán lett 246 km”

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top