Életmód

Ezért lesz kellemetlen a szagunk

Nyáron, stresszhelyzetben és sportolás közben mindenki jobban izzad, de vannak ételek és rossz szokások, amelyek, nem is gondolnánk, de fokozzák az izzadást. Ismerd meg a testszag okait, és könnyebb lesz védekezned ellene!

Az izzadás természetes folyamat, így történik testünk hőmérsékletének és a testfolyadék szabályozása, de tény, hogy a szaunán kívül senki nem szeret izzadni. Maga az izzadság szagtalan, a kellemetlen szagokat azok a baktériumok okozzák, amelyek lebontják az izzadságot.

 

Ezért lesz kellemetlen a szagunk
 

Nedves közeg

Ha izzadós típus vagy, tusolj reggel és este is, használj frissítő hatású tusfürdőt, de figyelj oda a törölközésre is! Nemcsak a fürdés, hanem a törölközés is lehet sarkalatos pont az izzadság szagát illetően: a különböző gombáknak és a testszagot okozó baktériumoknak tökéletes környezetet teremtesz azzal, ha nem törlöd magad szárazra fürdés után. Ne légy felületes, alaposan törölközz meg, és a lábujjaid közötti részeket, valamint a hajlatokat se hagyd ki! Miután szárazra törölted magad, a tisztálkodás befejezéseként nyáron használj dezodort a hajlatokban!

Szintetikus ruhák

Ahogy a hőmérő foka egyre feljebb kúszik, úgy kell egyre nagyobb figyelmet fordítanod a megfelelő anyagból készült ruházatra. Ha izzadós vagy, nem elég, hogy az alsóneműd pamut: válassz olyan viseletet, ami természetes anyagokból, pamutból készült, így nem fog a bőröd a ruha alatt befülledni, kevésbé fogsz verejtékezni, és az izzadságszagtól sem kell majd tartanod.

Műanyag cipők

Hiába van sok szép cipőd, ha nem szellőznek jól, és mindenki menekül, ha leveszed a topánod. Az izzadt láb szaga senkinek sem kellemes, ezért lehetőség szerint bőrből készült topánokat hordj, vagy vegyél 1 számmal nagyobb lábbelit, és tegyél bele bőr talpbetétet!  Fontos, hogy egymás utáni napokon ne vedd fel ugyanazt a cipőt, hogy legyen ideje kiszellőzni, megszáradni, és napközben, amikor csak teheted, bújj ki a cipődből, hogy levegőzhessen a lábad!

Esti tisztálkodási rutin

Ne csak reggel, hanem este, fürdés után, éjszakára is kend be magad dezodorral! Kellemesebb, komfortosabb lesz a pihenés is, és ha estére is használsz dezodort, ugyanolyan illatosan ébredhetsz reggel, mint ahogy lefeküdtél.

Sok stressz

A stressz erős izzadásindikátor lehet, éppen ezért, ha stresszesebb, idegesebb típus vagy, biztosan nem ismeretlen számodra az izzadás. Jó hír, hogy csökkentheted az izzadás mértékét, ha elsajátítasz néhány stresszkezelési technikát: járj jógára, tanulj nyugtató hatású légzési technikákat, és meditálj rendszeresen.

Peteérés időszaka

Lehet, már tapasztaltad, de az is lehet, hogy nem figyeltél fel rá, de a ciklusod is befolyásolhatja azt, hogy mennyire izzadsz. A peteérés időszakában egy kicsivel magasabb a testhőmérsékletünk a megszokottnál, és ez pont elég ahhoz, hogy erőteljesebben izzadjunk. Ebben az időszakban használj erősebb dezodort, és viselj pamut fehérneműt!

Ezért lesz kellemetlen a szagunk

 

Fűszeres ételek

Ha imádod az erősen fűszerezett ételeket, akkor számíts arra, hogy izzadni is jobban fogsz, és a kellemetlen testszag sem feltétlen fog elkerülni. Étkezési szokásaink testünk kipárolgására is hatással vannak: az erős aromájú fűszerek emésztése közben kénes gázok szabadulhatnak fel, és a csípős ételek szó szerint megizzaszthatnak. Ha csökkenteni szeretnéd az izzadás mértékét, és a szagokat is el akarod kerülni, bánj csínján a fűszerekkel!

 

Még több az izzadásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top