Életmód

Új trend: saját maguknak is veszünk karácsonyi ajándékot

"Sok hűhó, készülődés, ajándékozás, sütés-főzés; de minek?", panaszkodnak páran karácsony táján. Ugyanakkor a népes ellentábor is hallatja hangját, szerintük a karácsony az egyik legszebb családi ünnepünk. Igazságot tenni a karácsonyt nem kedvelők és a rajongók között nem tudunk, de egy kicsit mélyebben utánajártunk ennek a témának, és online felmérést végeztünk <a href="http://www.meska.hu" target="_blank">a Meska.hu, a magyar kézművesportál felhasználói között</a>.

Új trend: saját maguknak is veszünk karácsonyi ajándékotÚgy tűnik, a kézművesség, az alkotás, a kreatívkodás iránt nyitottak körében egyértelműen a karácsonykedvelők vannak túlsúlyban: négyből ugyanis hárman szeretik a karácsonyt. Több, mint a válaszadók fele (57 százalék) karácsonyi ajándéklistát is ír a készülődéshez. A tervezést minden harmadik válaszadó mondhatni professzionális szinten űzi: ők előzetesen költségkeretet is tesznek a  listájukra.

8 százalék a végére hagy mindent

A leglelkesebbek, nagyjából a válaszadók hatoda, már október előtt foglalkozik az ajándékvásárlás kérdésével, és közel minden negyedik megkérdezett pedig 2 hónappal az ünnep előtt kezd el készülődni. A legjellemzőbb, hogy egy hónappal karácsony előtt „áll rá az agyunk” az ünnepre, a válaszadók közel fele ezt vallotta. Mindössze 8 százalék mondta azt, hogy a „last minute” ajándékvásárlás híve, és csak egy-két nappal karácsony előtt áll neki a meglepetések kitalálásának és egyúttal a beszerzésének is.

Kicsit más a kép, ha azt vizsgáljuk meg, hogy a saját kézzel készített, egyedi ajándékokkal mikor kezdünk el foglalkozni. Pusztán 8 százalék vallotta azt, hogy biztosan már október előtt nekiáll szabni-varrni-ragasztani-faragni-barkácsolni-bütykölni a szeretteinek valamit.

Az ajándékkészítés ideje december

Négyből csupán egy ember kezdi el 2-3 hónappal a december végi ünnepnapok előtt a saját ajándékok elkészítését. Minden második válaszadó decemberben áll neki, ez a válasz volt a legjellemzőbb, azaz úgy tűnik, a saját kézzel készített ajándékok elkészítéséhez ideálisan néhány hétre van szükség. Csupán 7 százalék készíti el a karácsony előtti napokban a kézművesajándékait.

Az ajándékozási-vásárlási szokások évről évre változnak egy kicsit, és a számok azt mutatják, hogy egyre többen kerülik el a sorban állást, az áruházi tülekedést, így kevesebb a „nem találtam meg az igazi ajándékot, de muszáj valamit vinnem, végül is mindegy mit, megveszem, ami itt van a polcon” hozzáállás is. Tavaly a válaszadóink 63 százaléka választott valamelyik online boltból, például a Meska.hu-ról ajándékot, idén ez az arány már 70 százalék.

Akik maguknak is vesznek

A legtöbben annak örülnek, ha az ajándék, amit kapnak, egyrészt kézzel készült, kifejezetten nekik, másrészt szeretik, ha meglepetés van a csomagban, azaz nem előre megbeszélt, vagy valami nagyon funkcionális ajándékról van szó. Persze szeretünk meglepetést kapni valakitől, no de gondoltad volna, hogy minden harmadik megkérdezett – a saját bevallása szerint – magának is vesz ajándékot karácsonykor? Pedig így van! Ez a trend egyébként más országokban is megfigyelhető; például a svédeknél vagy az Egyesült Államokban. Ott egyre többen a „boldog karácsonyt nekem (is)!”-mottó hívei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top