Életmód

Jojóeffektus? Így kerüld el a bajt

Ugyan óriási a kísértés, ha arról van szó, hogy pár nap vagy hét alatt látványos fogyást érhetsz el, de hidd el, ez nem olyan jó módszer, mint amilyennek elsőre tűnik. Sőt, akár hízáshoz is vezethet a villámdiéta.

Ha képes is vagy arra, hogy betarts egy drasztikus, a tested számára veszélyhelyzetet provokáló diétát, és le is szalad rólad néhány kiló, hosszú távon biztos, hogy épp az ellenkezőjét éred el a hirtelen tápanyagmegvonással. Talán nem is tudod, de a testedben ilyenkor lejátszódó folyamatok bizony hosszú távon hízáshoz vezetnek.

Vészhelyzetre kapcsol

Számtalan csodát ígérő villámdiétát találunk az interneten, és a valóban elszántak meg is kapják, amit ezek a fogyást ígérő módszerek hirdetnek. Ugyanis a hirtelen kalóriamegvonással a szervezetük tényleg elkezdi elégetni a felhalmozódott zsírrétegeket, és néhány hét alatt akár több kilótól is megszabadulhatnak a gyors diétával fogyókúrázók.

Jojó effektus? Így került el a bajt

Ám a jelentős tápanyagmegvonás nem úgy hat a testre, ahogyan azt elsőre gondolnánk. Amint lecsökken a tápanyagbevitel, a szervezet vészhelyzetre kapcsol, és a bevitt ételekből mindent szeretne kivonni, amit csak tud. Így az anyagcsere lelassul, aminek hosszú távon a hízás lesz a következménye.

Jön a jojóeffektus

Amikor a tápanyagmegvonással sokkolt szervezet lassú anyagcserével működik, az első adandó alkalommal, ha többek eszik valaki, azonnal raktározni kezdi a táplálékot. Így egy drasztikus diéta után, miután visszaállsz a fogyókúra előtti étrendedhez, biztosan hízol majd. A szakemberek mindenki óva intenek a villámdiétáktól, mert azok egyértelműen a jojóeffektushoz vezetnek. A hízás után ugyanis újra fogyni szeretne mindenki, ezért újabb sanyargatás következik, aminek a végén a test megint halmozni kezdi a tartalékokat. Minden hozzáértő ezért a lassabb életmódváltás alapú átalakulást szorgalmazza. A lépésenként felépített, sem a testet, sem a lelket túl nem terhelő átállás ugyan nem hoz azonnal eredményt, de a hosszú távú hatásai mindenképpen magukért beszélnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top