Életmód

5 hasznos bölcsesség, amit érdemes megfogadnod

Jó az öreg a háznál, hiszen többet látott már, mint te, és kisegíthet a bölcsességével olyan bajból, amiből egyedül nehezen kecmeregnél ki. Sőt meg is óvhat tőle, ha hallgatsz rá!

Távol álljon tőlünk, hogy világmegváltó bölcsességekkel revolverezzünk, hiszen mi magunk is túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy bölcsen átlássuk a világ dolgait. Az idősekre viszont, akik saját tapasztalataikból tanulták meg az élet játékszabályait, érdemes néha odafigyelned, és nem teszed rosszul azt sem, ha megfogadsz tőlük pár bölcsességet. Ha olyan dolgokat hallasz tőlük, mint amiket alább összegyűjtöttünk, biztos lehetsz benne, hogy okosan beszélnek, és a javadat akarják. Ha te is okos vagy, megfogadod a tanácsot, még ha nem is érted teljesen. 

Jó az öreg a háznál – öt hasznos bölcsesség, amit érdemes megfogadnod az

Csak egészség legyen! 

Fiatalon magától értetődő az egészség, és el sem tudjuk képzelni, milyen nélküle élni. Ezért bőkezűen pazaroljuk, két végén égetjük a gyertyát, és csak akkor döbbenünk rá a fontosságára, amikor már megkopott, és rossz esetben nem lehet maradéktalanul helyreállítani.  Az okos ember ezért hallgat az öreg bölcsességére, és már akkor elkezdi óvni az egészségét, amikor az még töretlen. 

A tudást nem vehetik el tőled!

Gyűjthetünk anyagi javakat, státuszszimbólumokat, ezek bármikor kicsúszhatnak a kezünkből, elértéktelenedhetnek, ellophatják vagy más módon megfoszthatnak tőle. Ami viszont a fejben van – a megszerzett tudás –, azt senki el nem tudja venni, és a mély ismeretek olyan bázist adnak, amire alapozva bármilyen helyzetből újjáépíthetjük az életünket, ha kell! Éppen ezért a “tanulj, fiam, mert…“ kezdetű intelmeket is érdemes megfogadni, amikor könnyedén találnánk kellemesebb dolgot a nehéz és fárasztó – ámde nagyon is kifizetődő – tanulás helyett!

Holnap is lesz nap!

Ez a bölcsesség is többjelentésű: egyrészt hasznos intés a szilaj fiataloknak, akik minden egyszerre szeretnének megkapni, másrészt azoknak, akik elfeledkeznek arról, hogy a jövőről is kell gondoskodni. A könnyelmű ember, aki nem érti meg ezt a bölcsességet, hamar nehéz helyzetben találhatja magát, míg azok, akik előrelátóan gondolkodtak – például takarékosan bántak az idejükkel, erejükkel, pénzükkel, gondosan beosztották javaikat a nehezebb napokra – a megpróbáltatásokkal teli, nehezebb időszakokat is könnyebben átvészelik. 

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! 

Ez sem éppen kedves bölcsesség a fiataloknak, akik általában mindent vonzóbbnak tartanak a kötelező dolgoknál, és ha csak lehet, húzzák-halasztják azok teljesítését. A halogatástól azonban ritkán oldódnak meg a problémák, sőt rendszerint még nagyobbak lesznek – aki ezt időben felismeri, rengetek kellemetlenségtől kíméli meg magát az életében!

Jó az öreg a háznál – öt hasznos bölcsesség, amit érdemes megfogadnod az

 Villamos és szerelem után ne fuss – úgyis jön a következő! 

Ez bizony így van, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy az egyetlen villamos és az egyetlen szerelem suhant el épp mellettünk. Nem szabad pazarolni rá sem az időt, sem a könnyeket, mert ezalatt lehet, hogy elmulasztjuk az IGAZIT! Fogadd meg az öreg tanácsát, és a szíved fiatal marad! 

Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem az! 

A tapasztalatlan fiatalt könnyű átverni szép ígéretekkel. Jöhet ilyen ígéret egy szélhámostól, a médiából, jóhiszemű, de buta baráttól, és mivel mindnyájan szeretnénk elhinni, hogy az élet szép, könnyű és mindig nekünk kedvez, ezért a nyilvánvaló átveréseknek is bedőlünk, ha szépen vannak csomagolva. Tartsd szem előtt ezt a bölcsességet, és nem leszel balek ebben az életben!

Olvasson még idősek és nyugdíj témában az NLC-n

 

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top