Életmód

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

Aki vasalt már inget, az tudja, aki pedig még nem vasalt inget, csak sejti, hogy azért egy konyharuhát könnyebb kivasalni. Most megtanítunk inget vasalni gyorsan, hatékonyan, lépésről lépésre.

Ha elakadsz az ingvasalásban, akkor csak vedd elő ezt a fotós útmutatót, és kövesd a lépéseket! Ha betartod a sorrendet, máris nem lesz olyan macera az ingvasalás. Elsőként viszont nézzük át, hogy mitől számít kínszenvedésnek az ingvasalás. A legfőbb okot az ing alapanyagában, a puplinban keressük, ez a speciális 100 százalékban pamut kelme nedvesen vasalható csak igazán szépre, akkor lesz igazán ropogós a végeredmény. Az igazán rutinos háziasszonyok mosás után 1 órát pihentetik az ingeket, és utána vasalják, és itt most tegye mindenki a szívére a kezét. Hol van mostanság idő erre? Indulás előtt vagy esténként küzdünk az ingekkel, akkor pedig minden praktika jól jön. Mielőtt azonban nekikezdenénk, nézzük meg, hogy hogyan tudunk segíteni magunkon. 

  • Vegyünk vasalásmentes anyagból készült inget, ez az űrtechnológiának tűnő csoda nem más, mint egy speciális szövési eljárás, amelynek köszönhetően az anyag mosás után kevésbé lesz gyűrött. Ebben az esetben a vasaláskönnyítés tehát nem abból fakad, hogy a pamuthoz műszálat kevertek. 
  • Ne centrifugázzuk durván! Nem érdemes 600-as fordulatszám felett centrizni az ingeket.
  • Szárítsuk vállfán, sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha az ingek nem a fregolin száradnak, és főleg nem csipesszel.
  • Gőz, gőz, gőz. Mivel a legtöbb háziasszony nem tudja megoldani, hogy nedvesen vasalja az ingeket, így a legjobb, amit tehetünk, hogy vagy gőzölős vasalót, vagy ami ennél is jobb, gőzállomást választunk. 

 1. Kezdj a gallérral!

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

Tedd az ing gallérját a vasalódeszkára, és szépen vasald ki a gallért! Kezdd a belső, nyakhoz érő résszel, majd fordítsd meg, és a gallér “hátoldalát” is vasald ki. Vannak, akik pont arra esküsznek, hogy először a gallér hátoldalát kell kivasalni, és aztán a belső felét. Szóval próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, neked melyik tetszik a legjobban. 

TIPP: Mindig nézd meg, hogy az ing gallérjába vasalt vetex (ettől lesz kemény a gallér) jól tapad-e az anyaghoz, ha azt látod, hogy kicsit hullámos, akkor jobb, ha egy pelenkát teszel az anyag és a vasaló közé, hogy megakadályozd a további felhullámosodást.!

2. Aztán jöhetnek az ujjak!

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

Itt a legfontosabb kérdés, hogy szeretnél-e élt az ing ujjába, vagy sem. Két, élesen elkülönülő iskola létezik: vannak, akik frászt kapnak az élére vasalt ingujjtól, és vannak, akik szerint csak az élére vasalt ingujj az elfogadható. Ha szeretnél élt vasalni az ing ujjába, egyszerűen csak terítsd szépen a vasalódeszkára, és ahogy a fotón látod, húzd el az ing ujján egyenletesen a vasalót! 

TIPP 1.: A él nélküli ingujjhoz fokozatosan, mindig forgatva kell kivasalnod az ing ujját úgy, hogy a szélét nem vasalod le egyszer sem. 
TIPP 2.Ha nem szeretnél élt az ing ujjába, próbálj ki egy Philips gőzállomást, amivel akár egy vállfán lógatva is kisimíthatod a gyűrött ingeket! Ha elég erős gőzölős készüléket használsz, akkor fogd be az ing ujját a végén a csuklórésznél, és rakd be az ujjába a gőzölős készüléket, és engedj bele gőzt!

3. Most jöhetnek a mandzsetták!

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

 Az ingek mandzsettáját mindig kigombolva vasald, és ügyesen kerüld ki a gombokat! Ahogy a képen látod: az ing ujjába “belevasalhatsz”, de vigyázz, nehogy elszakítsd az anyagot, csak óvatosan. Az egyik ujj után jöhet a másik! Figyelj, hogy ne erőből, hanem könnyedén csináld! De a kényes területeket, mint a mandzsettagombok, érdemes meggőzölni egy vállfán lógatva!

4. Jöhet az ing eleje!

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

Most jöhet az ing eleje: természetesen nem begombolva, hanem ahogy a fotón látod, csak szépen odaterítve a vasalódeszkára. Először vasald a gombok kikerülésével az egyik oldalát, és aztán jöhet a másik.

TIPP: A Philips OptimalTemp technológiájának köszönhetően nem tudsz semmit kiégetni, és nyugodtan vasalhatod a selyemingedet és a farmeredet egymás után anélkül, hogy állítanod kéne a hőmérsékleten.
 

5. Gombok

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

A legjobb megoldás – hogy a gombokat is kikerüld, a vasalót is kíméld, és szép vasalt legyen a gombok között is az ing – az, hogy megfordítod az ing elejét, és a gombokat hátulról vasalod, így nem érsz közvetlenül hozzájuk. De itt is előveheted a gőzölést: a gombokat érdemes meggőzölni egy vállfán lógva!

 6. Jöhet a háta!

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

Most már szépen kivasaltad az ing nyakát, az ujjait, a mandzsettáit és az elejét. Az inget lógasd fel a vasalódeszka végére, így sokkal könnyebb lesz a háta felső részét kivasalni. Aztán, ha megvagy a hát felső részével, tedd fel a vasalódeszkára – ahogy a képen látod –, és a hát többi részét is vasald ki!

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!

És készen is vagy az ingvasalással! Fontos, hogy ne szárazon, hanem teljes gőzzel vasald az ingeket, szárazon sokkal több ideig tart.

Így vasalj könnyedén lépésről lépésre!
TIPP: A végén mindig tedd fel azonnal egy vállfára az inget, ha már olyan szépen kivasaltad, így biztosan nem gyűrődik össze a szekrényben!
 
  • 10 háztartási tipp a mosástól a vasalásig, ami tényleg megkönnyíti az életed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top