Életmód

Ilyen a jó futócipő

Légy profi, előzd meg a sérüléseket, a bőrkeményedést és a vízhólyagokat, és találd meg a számodra tökéletes futócipőt!

Ahhoz, hogy a futás élmény legyen, nemcsak a bemelegítésre és megfelelő technikára van szükséged, hanem egy jó futócipőre is. Vedd nyakadba a várost, és találd meg az ideális futócipőt! 

Ilyen a jó futócipő

 

Elő a mérleggel! 

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő futócipőt, tisztában kell lenned azzal, hogy más cipő illik egy vékonyabb testalkatra, és más fazon szükséges, ha teltebb vagy. Ha nagyobb a testsúlyod, akkor olyan cipőt válassz, ami elöl és a saroknál ütéscsillapító technológiával, valamint a középső talprész erős szivaccsal ellátott. Futás közben, amikor a talpad a talajhoz csapódik, a gerincedet a testsúlyod háromszorosának megfelelő hatás éri: egy jó futócipő ezt a terhet szétoszlatja, és csillapítja az ütődést. 

Merre dől a lábad? 

Lépj vizes lábbal a kőre, és nézd meg, hogy kifelé, vagy befelé dől-e a lábad! Ha befelé – például lúdtalp esetében –, akkor a lábboltozatra, ha kifelé – jellemzően magas lábboltozatnál –, akkor a külső ívre jut a terhelés nagy része futás közben, így a cipőválasztásnál ezt is figyelembe kell venned. Befelé dőlő lábnál megerősített középső talprésszel ellátott futócipő, kifelé dőlő lábnál megerősített külső éllel és puhább közép talprésszel ellátott lábbeli az ideális. Ha nem dől semerre a lábad, akkor adj hálát, mert könnyű dolgod lesz cipővásárláskor: válaszd azt a cipőt, amelyik kényelmes! 

Ilyen a jó futócipő

 

Vedd figyelembe, hol futsz! 

Ha aszfalton futsz, akkor az ütéscsillapításra helyezd a hangsúlyt, mivel a gerincedet és a sarkadat nagy terhelés éri a betonon. Ha terepen, hegyen-völgyön edzel, akkor stabilan tartó, a csúszásokat megelőző barázdált futócipőt válassz, hogy megkíméld magad a sérülésektől, ficamoktól. Ha természetben és a városban is szeretsz futni, ne spórolj a futócipőn, legyen kétfajta a cipős szekrényedben! 

Válassz kicsivel nagyobb méretet! 

Mivel futás közben a lábujjak előrecsúsznak, nagyon fontos, hogy a futócipőben ne érjen végig a lábad. Válassz fél mérettel nagyobbat, és hagyj helyet az ujjaidnak, körülbelül 1 centimétert, így elkerülheted a körömleválást és a vízhólyagokat! A cipő szélességére is ügyelj: sem a túl szoros, sem a túl tág cipő nem jó. Jól tartó, kényelmes, megfelelően szellőző futócipő mellett dönts! 

Este vásárolj! 

Fontos, hogy ne a reggel akard megtalálni az ideális futócipőt, hanem a délutáni, esti órákra időzítsd a vásárlást! Estére a láb – természetes módon – egy kissé megduzzad, így pont ideális arra, hogy kiválaszd a futáshoz megfelelő méretet. Mindig próbáld fel a futócipőt, soha ne vásárolj próba nélkül!

Mikor kell új futócipő? 

Nem kell havonta új futócipőt venned, de ha vékonytalpú futócipőd van, akkor 500 km-enként érdemes beruháznod egy újra. Sok sérülést, és kellemetlenséget megspórolhatsz azzal, ha megfelelően tartó, jól párnázott cipőben futsz. Ha a lábbelid már viseletes, vagy úgy érzed, nem megfelelő, ne halogasd a vásárlást: az egészségednek és a teljesítményednek is jót teszel egy jó futócipővel!

 

Még több futás és fitnesz az NLCafén:

  •  Edzés otthon: az öt legtutibb gyakorlat popsira
  •  “Nem attól jó egy anya, ha otthon ül a gyerekkel” – Dr. Lubics Szilvia, ultrafutó
  •  Kerek popsi és hasizomedzés nyolc perc alatt – videó
  •  “Elhatároztam 80 km-nél nem futok többet, aztán lett 246 km”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top