Életmód

Így változott a roaming – már nem kell félni a külföldi telefonálástól

Ha külföldre utazol, nézz be előtt a mobilszolgáltatódhoz – mostanában ugyanis egy csomó olyan új előfizetést kínálnak, amivel haza árakon használhatod a telefonodat az EU-ban.

 

Még bizonytalan, hogyan is valósul meg majd az Európai Unió terve, hogy 2017-től ne legyen a tagországokban roaming díj, és mindenki hazai tarifáért használhassa a mobilját. Lehet, hogy tényleg teljesen megszűnik a felár a külföldi hívásokért, de lehet, hogy csak egy bizonyos keret erejéig beszélhetünk majd magyar percdíjakon, és ha ez elfogyott, megint figyelhetjük az óra másodpercmutatóját akkor is, ha mi hívunk és akkor is, ha minket hívnak. Egy dolog azonban már biztos: a haza szolgáltatók elébe mentek az EU terveinek, és már idén olyan díjcsomagokat kínálnak, amivel akár teljesen korlátlanul használhatjuk a mobilt külföldön hazai árakon.

Így változott a roaming – már nem kell félni a külföldi telefonálástól

Érdemes új díjcsomagot keresni

Érdemes átböngészned a mobilszolgáltatód honlapját, mert nagy valószínűséggel találsz majd ott olyan új díjcsomagokat, amikkel sokkal kedvezőbben használhatod a telefonodat külföldön. Ha a telefonhívások neked mellékesek, de az internetezés nélkülözhetetlen része nálad egy külföldi útnak – legyen az nyaralás vagy üzleti kiruccanás –, akkor is okos dolog, ha informálódsz, hiszen ezen a téren is elég komoly változások voltak. Van például olyan szolgáltató, akinél az előfizetés díjában foglalt internet adatforgalom keret gond nélkül használható felár nélkül is a határokon túl (az Európai Unión belül), és olyan díjcsomagok is vannak, amiknél mellé kedvező roaming opciót lehet vásárolni. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos mennyiségű adatforgalmat – ez akár lehet 25 gigabájt is – külön megveszel pár ezer forintért, és ezt használod külföldön, így is töredékáron megúszod a netezést. Ezek a jegyek bizonyos időtartamig érvényesek – például egy hétig –, és ha nem használod fel addig, akkor elveszik az adatforgalmi kereted.

Tájékozódj, ha messzire mész

Az Unión kívüli roamingban nincsenek jelentősebb változások, így azokban az országokban, amik nem tagjai az EU-nak, rendszerint továbbra is drága mulatság a telefonálás és a mobilinternet. Utazás előtt mindenképpen tájékozódj arról, hogy az adott országban hogyan alakulnak a tarifák, és érdemes felhívnod a szolgáltatódat, hogy ellássanak információval a külföldi mobilozás kapcsán.

Még több mobiltelefon az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top