Életmód

Így válassz mosószert!

Ne csak az árat figyeld, amikor a leemeled a polcról a mosószert, mert egyáltalán nem biztos, hogy a legkedvezőbb ajánlat a leggazdaságosabb is: egy kevésbé hatékony olcsó mosószerből például lehet, hogy többet kell majd felhasználod, így végül ez bizonyul majd drágábbnak.

Egy rosszul megválasztott mosóporral sok bosszúságot okozhatsz magadnak, és itt nem csak arról van szó, hogy nem lesznek olyan tiszták a ruháid, mint amilyennek szeretnéd. Hosszú távon a jó mosószer növeli a textilek élettartamát, kíméli a pénztárcádat, a környezetet is. Éppen ezért érdemes megfontolni, mit teszel a kosaradba!

Így válassz mosószert

Színeshez színeset

A színes és a fehér ruhákat más-más típusú mosószerrel kell tisztítani! Lehet, hogy ez neked egyértelmű, de sokan úgy gondolják, hogy felesleges legalább kétfajta mosóport tartani otthon, hiszen lám, a fehér ruhákhoz ajánlott szer a színeseket is milyen szépen kitisztította! Pár mosás után azonban ezek a színes ruhák elkezdenek fakulni, mert hiányoznak a mosószerből azok az anyagok, amik a színezéket megkötik – nem véletlenül ajánlják a gyártók a “color” feliratú mosószereket, hiszen ez kíméli és élénkíti a ruhák színeit. Fordított esetben pedig a fehér ruhák nem lesznek elég fehérek, mert nem kapják meg mosóportól a tisztításukhoz szükséges kémiai és optikai fehérítőket. Éppen ezért keresd az erre utaló feliratot a mosószeren, amikor választasz, és vegyél a ruháidhoz megfelelőt!

A piktogramok útba igazítanak

Hiába kedvező árú egy akciós mosópor, az még nem biztos, hogy neked való. A legegyszerűbben a tasakon vagy dobozon található piktorgamok segítségével tájékozódhatsz arról, hogy az adott termék milyen célra ajánlott: például ha egy kádba nyúló kezet látsz itt, akkor az kézi mosáshoz való, és gépben sokkal kevésbé hatékony. A legmagasabb mosási hőmérsékletet is feltüntetik, ahogy azt is, hogy kemény és lány víz, vagy a különböző mértékben szennyezett ruhák esetén mi a javasolt adagolás. Itt lehetnek nagyobb eltérések is a különféle gyártmányoknál, és ha alaposabban megnézed, kiderülhet, hogy a drágább, jobb minőségű mosóporból kevesebb is elég a kívánt eredményhez, míg mások olcsóbbnak tűnnek ugyan, de hamarabb el is fogynak. A legtöbb mosóporon a gyártók feltüntetik, hogy az adott kiszerelés hány mosásra elegendő, így könnyen össze tudod hasonlítani az egyes termékeket az ár/érték alapján, és kiválaszthatód a kedvezőbbet. Ezek a jelzések egyértelműek és jól követhetők, ezért szánj rá pár percet, hogy áttanulmányozd őket! 

Mosógéllel könnyebb a mosás

A ruhákban maradt feloldatlan mosóporfoltok általában akkor jelentkeznek, ha idős, korszerűtlen gépet használunk, vagy pedig rosszul adagoljuk a mosószert. Mindkét esetben érdemes kipróbálni a mosógélt, mert ez már rögtön a mosás megkezdésekor elkezdi a foltok tisztítását, hiszen nincs szüksége oldódási időre, és ezért nem marad utána sem a ruhában sem a gépben mosószermaradvány. A mosógélnek ezenfelül megvan az az előnye is, hogy jobban adagolható, és jobban kíméli a környezetet is.  

Így válassz mosószert

 

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top