Életmód

Így válaszd ki az ideális lakást – Ezeket vedd figyelembe a lakás belső adottságainál!

Ha megvan az elhatározás, hogy saját lakást veszel, akkor vedd sorra, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy valóban otthont tudj belőle varázsolni. Ne tévesszen meg, nem elég az első benyomás, légy alapos, és gondold tovább!

A lakásvásárlás komoly és felelősségteljes dolog, nem mindegy, hogy a leendő otthonod, élettered milyen tulajdonságokkal rendelkezik. A következőket feltétlen vedd számításba a döntésed előtt!

Így válaszd ki az ideális lakást – Ezeket vedd figyelembe a lakás belső adottságainál!

 

Új építésű vagy felújítandó

Tisztázd előre, hogy új építésű lakást szeretnél, vagy inkább a felújítás mellett döntesz, és saját ízlésed szerint formálod újra a lakást. Ha a felújítást választod, légy nagyon alapos, mert olyan kiadásokat is rejthet a ház, ami az elején az eszedbe sem jutott! Szakemberrel méresd fel, hogy hol futnak a vezetékek, mikoriak, milyen a parketta, mi van a padlószőnyeg alatt, hol helyezkednek el a kiállások. Nézd meg, hol van a vizes blokk, és kell-e falakat kiverni, tereket egybenyitni, hogy számodra élhető legyen a lakás, és eszerint tervezd a kiadásaidat, és válaszd ki a hitelt is. Ha új építésű mellett döntesz, akkor is vigyél statikust, építészt, aki megláthatja azokat a hibákat is, amiket te az új illat mellett észre sem veszel.

Nyílászárók, szigetelés

Rengeteget spórolhatsz a rezsin, ha jól szigetelt a ház, és a nyílászárók is le vannak cserélve, vagy eleve újak. Télen a falak jobban tartják a meleget, és nem kell magasra tekerni a termosztátot, vagy a radiátort, nyáron pedig – ha olyan tájolású a ház – előfordulhat, hogy klímára sem lesz szükséged. Ha több ponton záródó biztonsági ajtód van, az nemcsak a biztonságérzetedet alapozza meg, hanem komoly összegeket is spórolhatsz vele, ugyanis nem neked kell költened egy új ajtóra, aminek az ára igen borsos tud lenni.

Tájolás

Gondold végig, azt szeretnéd-e, hogy reggelente a hasadra süssön a nap az ágyban, azaz keletre nézzenek az ablakok, vagy inkább a délutánokat szereted napfényfürdőben tölteni, vagyis nyugat felé szeretnél kilátást. Leendő otthonod tájolása azért sem mindegy, mert ha napos a lakás, télen jól jön a sok fény, könnyebben felmelegszik a lakás, de nyáron jobban kell a hűtésre ügyelned. Egy északi tájolású lakás például nyújthat annyi hűvöst, hogy ne legyen szükséged klímára, de ha a lakás nyugatra néz, számíthatsz rá, hogy a munkából hazaérve a nyári hónapokat forróbbnak fogod megélni, főleg legfelső lakóként, lapos tetős házban.

Így válaszd ki az ideális lakást – Ezeket vedd figyelembe a lakás belső adottságainál!

 

Fűtés típusa

Feltétlen gondold át, hogy mennyit szeretnél költeni a fűtésre, mert rengeteget spórolhatsz a számláidon, ha jól döntesz! Ha panellakásra esett a választásod, feltétlen legyen egyedi mérőórás, mert a távfűtés nem tartozik a legolcsóbb fűtési megoldások közé. A konvektoros megoldást lehetőleg mellőzd, de ha álmaid otthonában konvektor van, akkor jó tudni, hogy vannak már esztétikus, és meleget adó készülékek, viszont ebben az esetben számolj a csere költségeivel, ami akár több százezer forint is lehet. A legjobb a házközponti fűtés, ami igaz, kicsit drágább, de cserében a ház tartja karban a fűtést.

 

Olvass még cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Így készülj a lakásvásárlásra – tippek a kínálat sikeres felméréséhez

Lakásvásárláskor nem csupán az ingatlanok terén kell alaposan felmérni a kínálatot, hanem a hiteleknél is érdemes megkeresni a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot. A legtöbbünk számára fontos, hogy a törlesztőrészlet mértéke kedvező legyen, a legtöbbször 10-20 éves futamidő mellett pedig lényeges, hogy a THM is alacsony legyen, hiszen ez befolyásolja a visszafizetendő összeget. A THM számítását jogszabály határozza meg, amely az összes egyszeri felmerülő költséget és az egyéb kapcsolódó szolgáltatások díját is tartalmazza.

Somogyi Péter
a Budapest Bank lakossági termékfejlesztési vezetője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top