Életmód

Így ne mosd a fehérneműd

A női ruhatárak alapjai a szép és komfortos fehérneműk. Azok a szerencsések, akik már megtalálták a számukra megfelelő darabokat, szeretnének vigyázni rájuk.

Neked fontos, mit hordasz a ruha alatt? A legtöbb nő ugyanis szereti a fehérneműket.  Ám a rendben tartásuk kicsit több figyelmet igényel az átlagos ruhákhoz képest, ráadásul mivel mind a melltartók, mind a bugyik a testtel közvetlenül is érintkeznek, a higiénia miatt gyakran kell mosnunk azokat. Számtalan szabály kering a köztudatban annak kapcsán, hogy hogyan érdemes tisztítani a fehérneműket. A kényesebbek a melltartók, azokat féltik a legtöbben – nem is alaptalanul. Sőt az is megnehezítheti a mosást, hogy sokaknak színes darabjaik vannak, amelyeket a többi ruhához hasonlóan csak az azonos színűekkel szabad a mosógépbe dobni.

De nemcsak a szín nehezíti meg a mosást, hanem a csipkékkel, kapcsokkal, szivacsokkal is kesztyűs kézzel kellene bánnunk. Többen azt javasolják, hogy ha a mosógépünkön nincsen kímélő, kimondottan a fehérneműket célzó program, mindenképpen érdemes azokat mosózsákban a gépbe rakni. Abban ugyanis megóvjuk az alsóneműket a károsodástól, és a melltartó kapcsaitól is megkíméljük a többi ruhát. Hoztunk néhány további tippet, amelyek segítenek abban, hogyan ne mosd a kedvenc darabjaidat.

Csak bedobom a gépbe – Mindig ellenőrizd mosás előtt, hogy milyen állapotban van a melltartód, és hogy bírja-e a gépi tisztítást. Ha úgy találod, hogy nem, inkább ne kísérletezz, mosd ki kézzel. Ha kilóg belőle a merevítő, de te még ragaszkodsz a darabhoz, mindenképpen tedd azt vissza bele, és öltsd össze vagy ragaszd le a végét, ugyanis különös mosási balesetekhez vezethet, ha a gépben esik ki a vas a fehérneműből.

Mindegy, milyen program fut – Olyan kímélő programot válassz, amely nem tart sokáig, és a kényes daraboknak fejlesztették ki. Így kisebb az esélye annak, hogy károsodást szenvednek a melltartók mosás közben.

A többivel együtt? – Használj mosózsákot. Ha abban tartod a melltartót, nagy eséllyel nem esik baja mosás közben – ráadásul ezzel a többi ruhádat is véded.

Kit érdekel az útmutatás! – Ha még nem szedted ki a címkét a melltartóból, nézd meg, mint üzen neked azon a gyártó. Jó esetben sok információval gazdagodhatsz az adott darab mosása kapcsán.

Mindent egyszerre mosok – Ez a hozzáállás nagy galibát okozhat a ruhatárban. Csakis olyan ruhákkal együtt mosd a melltartódat, amelyek nem bánthatják a finom fehérneműt.

Irány a szárító! – A szárítót felejtsd el a melltartók kapcsán. De felakasztva sem érdemes szárítani őket, hiszen kinyúlhatnak. Ahogyan mosás közben, úgy a tárolásnál is nagyon fontos, hogy ne törjön a kosara, erre is figyelj oda.

A bugyik mosásával szerencsére nem veszel ekkora nyűgöt a nyakadba. Azzal viszont sok időt és energiát spórolsz, ha a következő vásárláskor olyan mosógépet választasz, amely kielégíti az igényeidet, és nemcsak tisztítja, hanem óvja is a fehérneműidet – hogy örökre elfelejthesd a kézi mosást. A legújabb technológia csodákra képes: érdemes olyan gépet vásárolni, amely lágy és kíméletes a ruhákhoz, és a mosás után akár hosszú órákon át frissen tartja azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top