Életmód

A haragtartó napégés – Így kezeld a bajt!

Piros, égetően fájdalmas bőrrel nem mehetsz a napra, de az első napok olyan intenzív diszkomfortérzettel járnak, hogy nem is nagyon akarsz majd. Természetesen a kellemetlen tünetek enyhítésére azért van mód. Lássuk, milyen praktikákat érdemes bevetned.

Napégésre az egyetlen hatásos gyógymód a megbánás: aki egyszer átéli, jó eséllyel örökre elkerüli. Ám ha mégis megtörtént, a folyamat sajnos nem visszafordítható, a káros sugarak által a bőr szöveteiben végbement roncsolódás is többé-kevésbé véglegesnek tekinthető. Mutatjuk, mivel enyhítheted a kellemetlen tüneteket:

DM napozás - felső témaszponzi - 4. cikk
  • Zuhanyozz hűvös, de még nem túlságosan hideg vízzel, amilyen gyakran csak teheted.
  • A különösen érzékeny területeket borogathatod is. Az optimális hatás elérése érdekében egy-két órán át tartsd magadon a borogatást. (Fontos tudnod, hogy kisgyerekek esetében ez az idő jelentősen lecsökkenhet!)
  • Igyál sok folyadékot!
  • Kend be a bőröd testápolóval vagy napozás utáni krémmel, hogy pótold nedvességtartalmát.
  • Az elkövetkező néhány napban igyekezz az árnyékban tartózkodni.
  • Világos, jól szellőző, könnyű, természetes anyagból készült, bővebb szabású ruhákat viselj, amelyek eltakarják, és ezáltal védik a napégett bőrfelületet.

 

A fenti praktikákat a bőr feszülése, enyhe kipirosodása esetén ajánljuk. Egyéb tünetek, például fejfájás, szédülés, hányás, netán nyakmerevség vagy lángvörös bőrfelület, a bőr felhólyagosodása esetén mindenképp fordulj orvoshoz!

 

Olvass még többet a napozásról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top