Életmód

Így fuss télen!

Akkor sem kell felhagynod a futással, ha a hőmérséklet fagypont alá esik. Van azonban néhány dolog, amit ilyenkor nagyon fontos szem előtt tartanod. Íme, a téli szabadtéri futás öt alapszabálya!
Így fuss télen!
 

1. Lélegezz az orrodon keresztül!

Sokan úgy tartják, hogy a hideg évszakban való futás egyenes út az ízületi és meghűléses betegségek kialakulásához. Valójában azonban megfelelő öltözékben nyugodtan kimerészkedhetsz a szabadba. Szintén nagyon fontos a helyes légzéstechnika elsajátítása. Futás közben semmiképp se vedd a szádon kapkodva a levegőt. Amennyiben az orrodon keresztül lélegzel, a beáramló hideg levegő felmelegszik, mire a tüdődbe jut.

2. Melegíts be hosszan!
Hideg időben sokkal hosszabban és alaposabban kell rákészülnöd a futásra, mivel ilyenkor az izmok is nehezebben melegednek be. A bemelegítés első szakasza még otthon, a meleg lakásban történjen. Kiegészítésként ajánlott a melegítőkrémek használta, amelyek vérkeringést serkentő hatásuk révén segítik a szervezet felkészítését.

3. Öltözz rétegesen!
Nulla fok alatti hőmérséklet esetén körülbelül ötfokonként célszerű plusz egy ruhadarabot magadra húznod. Az alsóruházatod mindenképp speciálisan erre a célra kifejlesztett, szintetikus anyagú textília legyen. Kerüld a pamutból készült alsóruházat használatát, ezek ugyanis magukba szívják a nedvességet. Ha elkötelezted magad a téli futás mellett, szerezz be egy téli futócipőt! Ez melegebb, vastagabb, strapabíróbb társainál, és a talpát csúszós, jeges útviszonyokra tervezték. Minden esetben viselj sapkát és kesztyűt is!

4. Folyadékpótlás
Hidegben kevésbé érzed a szomjúságot, holott a tested ekkor is sok folyadékot veszít. A kulacs télen sem hiányozhat a futófelszerelésedből!

Így fuss télen!

 

5. Szárítkozz és öltözz át!
Futás után lehetőség szerint tusolj le, ez segít lemosni az átnedvesedett bőrről az izzadságot, és kellemesen átmelegíti a tested. Ha erre nincs is lehetőséged, mindenképp öltözz át és végy száraz ruhát!

Amennyiben még csak most ismerkedsz a sportággal, és az edzettségi szinted, kondíciód még nem megfelelő, ne próbálkozz a téli futással, mert a felkészületlen szervezet számára óriási megterhelést jelent szélsőséges időjárási viszonyok közepette testedzeni. Ebben az esetben a tél beálltával inkább válaszd a futópadot!

 

Még több futás és fitnesz az NLC-n

  •  Edzés otthon: az öt legtutibb gyakorlat popsira
  •  “Nem attól jó egy anya, ha otthon ül a gyerekkel” – Dr. Lubics Szilvia, ultrafutó
  •  Kerek popsi és hasizomedzés nyolc perc alatt – videó
  •  “Elhatároztam 80 km-nél nem futok többet, aztán lett 246 km”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top