Életmód

5 dolog, amivel a szemnek naponta ártunk

Az ősi mítosz, miszerint a sötétben olvasás árt a szemnek, már megdőlt. De tudod, hogy valójában milyen rutin szokásokkal ártasz nap mint a szemednek? Ezek a leggyakoribb látást rontó tevékenységek!

Nem hordod a szemüveget, mert azt hallottad, gyorsabban romlik a látásod? Félsz, hogy az egész napos monitornézés árt a szemednek? Íme, a legkárosabb szokások, amikkel többet ártasz a látásodnak, mint gondolnád!

5 dolog, amivel a szemnek naponta ártunk

 

Szemüveg mellőzése

Ha szükséged van szemüvegre, de nem hordod, akkor egyenes úton haladsz a rohamos látásromlás felé. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a szemüveg viselése gyorsítja a szem romlását, pedig ez pont fordítva igaz. Ezért ha kell szemüveg, hordd a saját érdekedben! Ha nem szereted, akkor pedig nézz körül a lézeres szemműtétek között!

Légkondi

Egy forró nyári napon felér egy áldással a légkondi, de nem árt tudnod, hogy sokat árthat a szemednek. Akár a lakásban, a munkahelyeden vagy a kocsiban hűsölsz, jobban teszed, ha kevesebbet használod a berendezést, mert rendkívüli módon szárítja a nyálkahártyát. Ha nem tudsz lemondani a légkondiról, párásítsd rendszeresen a levegőt!

Monitor, tévézés

Az a tévhit már megdőlt, hogy a tévézés és az egész napos monitornézés rontja a látást, de ez csak abban az esetben igaz, ha a technikai eszközök korszerűek. Ha régebbi típusú a tévéd, vagy a monitor, amin dolgozol, te is ki vagy téve a látásromlásnak. Az új kütyük már kímélik a szemedet, de nem árt, ha a monitorod által kibocsájtott kék fényt ellensúlyozod: ma már léteznek olyan ingyenesen letölthető programok, amelyek sárgás árnyalatúvá változtatják a képernyőt, így óvják a látásodat.

Dohányfüst

A dohányzás minden szempontból káros az egészségünkre, és ez alól a szem sem kivétel. Akár aktívan dohányzol, akár passzív résztvevőként vagy körbevéve dohányfüsttel, mindenképpen rontja a látásodat. A nikotin érszűkítő hatása miatt erősen roncsolja a szem hajszálereit, a füst pedig szemszárazságot okoz, ezért igyekezz minél távolabb tartani magad a dohányfüsttől!

Nem alszol eleget

Egy egészséges felnőtt szervezet számára napi 7-8 óra alvás szükséges. Ha azonban ezt a mennyiséget tartósan lecsökkented, és nem alszol eleget, nemcsak feszültebb és ingerlékenyebb leszel, hanem a teljesítményed is csökkenni fog, ráadásul a szemed is komoly kárát láthatja.

 

Tudj meg még többet a szemedről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top