Életmód

Az a fránya súlyfelesleg: így érdemes fogyókúrázni

Vannak, akik a gyors fogyást ígérő villámdiétákban hisznek, míg mások életmódot váltanak, és hosszabb idő alatt szabadulnak meg a súlyfeleslegüktől. Te melyikre esküszöl?

Ha választhatnál, hogy két hét alatt dobsz le 5 kilót, vagy egy hónap alatt teszed, te melyik mellett döntenél? Bolond lennél az utóbbit választani, ha gyorsabban megszabadulhatnál a súlyfeleslegtől. Ám ha azt mondjuk, hogy sokkal hatékonyabb és egészségesebb, ha az 5 kiló lassabban megy le, ráadásul jóval kisebb az esély arra, hogy visszaszedd, még így is ragaszkodsz a gyors fogyáshoz? Ugye, hogy nem? Épp ezért felejtsd el a villámdiétákat és higgy az életmódváltásban.

Koplalással ne

Azok, akik mégis megpróbálkoznak a hirtelen fogyással, és koplalni kezdenek, jó, ha tudják, hogy mi történik a szervezetükben: ha a tápanyagot drasztikusan elvonod a testedtől, az nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, ezért úgy érzékeli, hogy vészhelyzet van, és azonnal lelassul az anyagcsere. A fogyás ugyan elindul, de a koplalás miatt a szervezet a zsír mellett az izmot is elkezdi lebontani. Ráadásul amikor egy kicsit több kalóriához jut a test, azonnal raktározni kezd, és elkezdődik a jojóeffektus, amiből nagyon nehéz kiszabadulni.

Az a fránya súlyfelesleg: így érdemes fogyókúrázni

A megfelelő folyadékebvitel a fogyókúrák elengedhetetlen hozzávalója. Azoknak, akik fogyni szeretnének, az átlagostól több vízre van szükségük. A víz ráadásul az éhségérzetet is csökkenti. Ha pedig az életmód mozgással jár, akkor a folyadékbevitelre a sportolás miatt is figyelni kell.

Aludj eleget

Vannak trükkök is, amik hozzásegítenek a fogyáshoz: használj kicsi tányért, amire kevesebb étel fér és úgy rendezd el rajta a kaját, hogy kitöltse az egészet. Éhesen soha, de soha ne menj vásárolni, mert akkor sokkal nehezebb ellenállni a hizlaló finomságoknak. Az is fontos, hogy eleget aludj, ugyanis ha kialvatlan vagy, lelassul az anyagcseréd, és a szervezeted raktározni kezdi az energiát, nem lesz hatékony a fogyás. A reggeliről pedig véletlenül se feledkezz meg, mert az alapozza meg a napodat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top