Életmód

Amikor a higiénia sem elég

Nemcsak a nem megfelelő higiéniai szokások miatt alakulhat ki intim fertőzés. Például a stressz is kiválthatja, de egyes gyógyszerek is tehetnek róla. A hüvelyflórát minden esetben vissza kell állítani.

A hüvely természetes egyensúlyának egyik alapfeltétele, hogy megfelelő legyen az intim higiénia. Ez azt jelenti, hogy be kell tartanunk néhány szabályt, legyen szó a túlzásba vitt tisztálkodásról vagy annak hiányáról. Mivel a hüvelyflóra olyan védelmet biztosít a szervnek, amely tökéletes az egészség megóvására, a cél az, hogy ezt a természetes védelmet megtartsuk. Annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, akkor tesznek jót a hüvelyükkel, ha gyakran mossák, bizony lehet, hogy épp ezzel vétenek a testük ellen: ugyanis a gyakori beavatkozással megváltozik a szerv pH-értéke és nem lesz elég tejsavbaktérium (lactobacillus) ahhoz, hogy fenntartsa a védelmet. Mivel öntisztuló szervről van szó, ezért elég a külső nemi szerveket tisztítani.

A vécéhasználathoz is több fontos szabály kötődik. Az egyik, hogy idegen helyen nem ülünk rá az ülőkére semmilyen körülmények között sem. A másik alapvető szabály, hogy vécézés után csakis elölről hátra felé törünk. A betétek és tamponok gyakori cseréjére is hangsúlyt kell fektetni, ugyanis a fertőzések melegágyai lehetnek, ha túl sokáig használjuk őket. A fehérneműk közül sem mindegy, milyet használunk: míg a pamut fehérneműk egészségesek, és biztosítják a megfelelő szellőzést, addig a műszálasokban olyan mikroklíma keletkezhet, amiben könnyen elszaporodhatnak a kórokozók.

Amikor a higiénia sem elég

Ám gyakran előfordul, hogy bár mindent szakszerűen csináltunk, bizony mégis intim fertőzés üti fel a fejét. Számos oka lehet annak, ha a hüvely védtelenné válik a kórokozókkal szemben. A hüvelyflóra-egyensúly felborulásának hátterében hormonális változások is állhatnak, de az immunrendszer gyengülése, illetve különféle külső hatások is közrejátszhatnak. Egyes antibiotikumok is kiölhetik a lactobacillusokat, de a spermaölő krémek, a gyakori partnercsere és a menstruáció alatt létesített szexuális együttlét is fokozhatja a betegségek kialakulásának kockázatát. A stressz is hozzájárulhat a védekezőképesség csökkenéséhez. Ezekben az esetekben mindenképpen törekedni kell arra, hogy mindent megtegyünk a megelőzés érdekében. Ahogyan a visszatérő betegségek esetén, így ilyenkor is a hüvelyi egyensúlyt visszaállító, tejsavbaktérium-tartalmú hüvelytablettát érdemes használni, amely segít az egészséges flóra beállításában vagy megtartásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top