Életmód

Gyerekekre is veszélyes a bélféreg

A kutyáknak háromhavonta féreghajtót kellene kapniuk, de alig akad gazdi, aki ezt betartja. Magyarországon minden második kutya bélféreggel fertőzött, a kölyökkutyák között pedig még ennél is nagyobb, kétharmadnyi a férges egyedek aránya – derül ki hazai parazitológiai kutatásokból. A probléma ráadásul nem csupán azért súlyos, mert a kutyák egészségét veszélyezteti, hanem azért is, mert az emberre is könnyen átterjedhet.

 A kölykök már gyakran a méhen belül, később a szuka tejével megfertőződnek, így jellemzően az egész alom hordozza a bélférgeket. A mit sem sejtő, fertőzött kutya folyamatosan üríti a petéket, tisztálkodása miatt pedig a szőre is fertőz, ahol a peték megtelepednek. A férgek petéi könnyedén átkerülnek más kutyákra, és emberekre, különösen a kutyákat gyakran ölelgető gyerekekre.
Az emberben a kutyák bélférgei nem tudnak ivarilag érett férgekké kifejlődni, de lárváik helyüket keresve, a test számos pontján vándorolva nagyon komoly problémákat okozhatnak. Az óvatlan, vagy tájékozatlan gazdikban, különösen a gyerekekben figyelték meg a bélférgek lárvái által okozott elváltozásokat a szemben, a tüdőben és akár az agyban is.

Gyerekekre is veszélyes a bélféreg

A nagyon komoly következmények ellen lehet védekezni, ám sokan nem tesznek semmit. Állatorvosok jelzései szerint idehaza még a gondosnak számító kutyatulajdonosok is csupán évente egyszer, a szokásos eboltás idején kérnek az állatorvosoktól féreghajtást – a szintén veszélyeztetett macskáknál még ennél is sokkal rosszabb a helyzet. A hazai állatorvosok szerint legalább háromhavonta kellene féreghajtót adni a kutyáknak, így az állat tartósan féregmentes lehetne.

A kezelés nem költséges, egy tíz kilogrammra számított tabletta az állatorvosoknál legfeljebb ezer forintba kerül, így egy igazán nagytestű kutya féreghajtása sem kerül többe néhány ezer forintnál negyedévente. A kutyatulajdonosok döntő többsége ugyanakkor – az évi egy alkalmat leszámítva – nem foglalkozik a kérdéssel. Ennek oka az lehet, hogy a fertőzés nem minden esetben nyilvánvaló, látható tünetek nem mindig jelentkeznek.

Gyerekekre is veszélyes a bélféreg

A hazai állattartók között ráadásul még nem tudatosult, hogy a kutyák bélférgei az emberre is veszélyesek. Egyes bélférgek petéit bolhák közvetítik, ezért a féreghajtást célszerű bolhairtással kombinálni.

Külön gond lehet egyes gazdáknak a gyógyszer beadása. A Bayer által két évtizede kifejlesztett széles spektrumú, tehát szinte minden bélféreg ellen alkalmazható szer, a Drontal Plus ezért marhahús ízű, és kis csont alakban gyártják. A kutyáknak ezért a gyógyszeres kezelés nem is jelent többet, mint egy háromhavonta kapott jutalomfalatot.

Gyerekekre is veszélyes a bélféreg

Az érdeklődő gazdik segítséget kaphatnak az állatorvosoktól, és választ találhatnak a kérdéseikre a www.drontal.hu weboldalon is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top