Életmód

Így derülhet ki, bántják-e a gyereket az iskolában

A gyakori megmagyarázhatatlan fizikai tünetek árulkodhatnak az iskolai vagy egyéb helyeken történő bántalmazásokról – derült ki egy friss kutatásból.

A tanulmányt készítő Gianluca Gini, az olaszországi Padua Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa kifejtette, bármilyen megmagyarázhatatlan fizikai tünet figyelmeztető jel lehet a környezet számára. Bár nehéz különbséget tenni fejfájás és fejfájás között, ha a tünetek rendszeresen a becsengetés vagy az iskolabusz beérkezése előtt jelentkeznek, később pedig semmi jele annak, hogy a gyerek rosszul lenne, érdemes utánakérdezni, jól érzi-e magát az illető az iskolában, vannak-e barátai, kikkel ült együtt az ebédlőben, mert így talán könnyebben beszámol arról, ha bántalmazta valaki.

Az olaszországi központú kutatás során közel 14 ország 220 000 iskolás korú gyerekét kísérték figyelemmel. Az eredmények azt mutatták, hogy a bántalmazott gyerekek több mint kétszer nagyobb gyakorisággal panaszkodtak arra, hogy rosszul érzik magukat vagy fáj valamijük, mint azok, akiket nem értek ilyen inzultusok, noha előbbieknél semmilyen látható tünet nem indokolta mindezt. A leggyakoribb panaszok között a fej-, has-, hát-, nyak- és vállfájdalom, a szédülés, a légszomj, az izommerevedés, az émelygés, a hasmenés, valamint az éjszakai bepisilés fordult elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top