Életmód

Gluténérzékenység – minden, amit tudni kell róla

A gluténérzékenység úgy keserítheti meg az életedet, hogy nem is tudsz a lisztérzékenységedről! Ezekre a jelekre figyelj!

Előfordulhat, hogy nem is tudunk arról, hogy gluténérzékenyek vagyunk, miközben szervezetünk figyelmeztető jelek sorát küldi! Lássuk, melyek ezek, és mit tehetünk!

Gluténérzékenység – minden, amit tudni kell róla

Mi is a glutén pontosan?
A glutén a gabonák – búza, rozs, zab és árpa – egyik fehérje összetevője, a gluténérzékenység pedig az ezzel az összetevővel szembeni túlérzékenység. Ha a gluténérzékenységet csak a késői fázisában sikerül diagnosztizálni, a vékonybél láthatja kárát, miközben számos estben a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag felszívódása sem történik meg, ezzel veszélyeztetve egész szervezetünket.

A gluténérzékenység tünetei
A gluténérzékenység tünetei bizonyos esetekben annyira sokfélék, hogy az érintettek már csak a gluténérzékenység hatására kialakult járulékos betegségek kapcsán jutnak el az orvoshoz. Mivel a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok sem tudnak felszívódni, hasfájás, hasmenés, hányás, puffadás, nyomelem-, ásványianyag- és vitaminhiány léphet fel. Lisztérzékenység esetében a szervezet fogyásnak indulhat, miközben visszatarthatja a vizet, így a súlyvesztés nem feltétlen tűnik fel, az ödéma és a puffadás azonban szembetűnőbb.

A zsírban oldódó vitaminok, mint amilyen a B12-, a D- és a K-vitamin, valamint a vas, a kálium és a kalcium felszívódása is jelentősen csökken, így vérszegénység, csontritkulás, cukorbetegség, magas vérnyomás és izomgyengeség is könnyebben kialakulhat. Számos esetben azonban a szédüléses rosszullétek egyre gyakoribb előfordulása, kamaszkorban a menzesz elmaradása, rendszertelensége hívja fel a figyelmet a gluténérzékenységre. A száraz bőr, valamint a könyék tájékán, a térden és a vállon jelentkező kiütések is figyelmeztető jelek lehetnek.

Gluténérzékenység – minden, amit tudni kell róla

Mit tehetünk?
Amennyiben a gluténérzékenység tünetei felmerülnek bennünk, feltétlenül kérjük ki orvosunk véleményét, vizsgáltassuk ki magunkat! Jó tudni, hogy a gluténérzékenység örökletes, így ha a családban előfordult már lisztérzékenység, akkor ajánlott minél előbb kivizsgáltatni magunkat és gyermekünket is!

A megoldás a gluténmentes ételek beépítése étrendünkbe, a gluténmentes étrend szigorú betartása, azonban ez manapság már egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármiről is le kellene mondanunk! Egyszerűen egy kicsivel több odafigyelést igényel, hogy megtaláljuk a kedvelt ételeink gluténmentes alternatíváját, mint amilyen a kukorica, a rizs vagy a burgonya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top