Életmód

Gluténgeneráció – Ezekre figyelj, lehet, hogy a gyermeked lisztérzékeny!

A gluténérzékenység több gyermeket érint, mint gondolnánk, és számos kellemetlen tünettel jár. Íme, a jelek, amikre figyelj!
Glutén generáció – Ezekre figyelj, lehet, hogy a gyermeked lisztérzékeny!

A gluténérzékenység, más néven a lisztérzékenység sok gyermeket érint, és már a kicsik első pár évét is megkeserítheti. Ismerd fel minél előbb a tüneteket!

A gluténérzékenység gyermekkori tünetei
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, a gluténérzékenység pedig az ezzel szembeni túlérzékenység. Számos esetben csak a kamaszkorban derül fény a gluténérzékenységre, miközben már gyermekkortól jelen volt a lisztérzékenység. A gluténérzékenység akármelyik életszakaszban, akár felnőttkorban is kialakulhat, és eltérő tüneteket produkálhat.

A kisgyermekeknél a gluténérzékenység legjellemzőbb tünetei a hasfájás, a puffadás, a fokozott gázképződés, a hasmenés, vagy éppen ellenkezőleg: a szorulás. Hogy minden kétséget kizárjunk, érdemes orvos, pontosabban gasztroenterológus segítségét kérni, és megbizonyosodni arról, hogy valóban a lisztérzékenység a kiváltó ok. A mielőbbi vizsgálat azért is kiemelten fontos, mert ha később sikerül diagnosztizálni a gluténérzékenységet, vashiányos vérszegénység, a nemi érés késése, fogyás, fejlődésbeli elmaradás is kísérheti a lisztérzékenységet.

Glutén generáció – Ezekre figyelj, lehet, hogy a gyermeked lisztérzékeny!

Hogyan derítsük ki, hogy gyermekünk lisztérzékeny?
Számos tanulmány szerint jobb előbb megismertetni gyermekünket a gluténnel, hogy minél előbb kiderüljön az esetleges intolerancia. Egyes tanulmányok szerint a csecsemőt 4–7 hónapos kora között érdemes megismertetni a gluténnel: akár egy teáskanál búzalisztet keverve a főzelékbe, vagy tej- és tojásmentes kekszet morzsolni az ételébe.

Ha bebizonyosodik, hogy gyermekünk gluténérzékeny, akkor gluténmentes étrendet kell kialakítanunk és megtanítanunk neki, hogy mi az, amit bátran ehet, ihat, és mi az, amit jobb mellőznie. Ez azért is fontos, mert ha továbbra is gluténtartalmú ételeket fogyaszt a gyermek – akár még felnőtt korában is –, akkor a gluténérzékenységgel együtt járó tápanyagfelszívódási zavarok miatt hiába a változatos, vitaminban, rostban gazdag étrend, a szervezete nem fogja megkapni a szükséges nyomelemeket, tápanyagokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top