Életmód

Ezeket biztosan nem tudtad a futásról

Vajon ki a legjobb futótárs? Na és azt tudod, hogy miért jó a bőrödnek, ha rendszeresen futsz? A fejhallgatóban sportolók pedig legyenek előrelátóak. Elmondjuk, miért.

Arról, hogyan kezdj edzeni, vagy hogy hogyan érdemes rendszeresen futni, már számtalan írás született. A sok jó tanács mellé, úgy gondoltuk, összeszedünk néhány érdekességet a futásról. Téged mi motivál a mozgásra? Ha futótársat szeretnél, elmondjuk, kit válassz.

  • Ha futni indulsz, úgy készülj, hogy mire belelendülsz, akár 15 fokkal is melegebbnek érezheted a hőmérsékletet. Ezért öltözz könnyeden és ne vegyél fel túl sok réteget.
  • Ha igazán jól akarsz teljesíteni, nagyobb futás előtt néhány nappal már ne igyál alkoholt. Ugyanis nemcsak az alvásod minősége romlik miatta, hanem dehidratált is leszel, így biztosan nem teljesítesz majd százszázalékosan.
  • A tapasztalt futók azt mondják, hogy edzés előtt jót tesz egy nem túl erős kávé. Akik fogyni szeretnének, azoknak még jobb hír, hogy elvileg a kalóriákat is hatékonyabban égetik, akik kortyolnak a koffeines italból.
  • Nincs jobb motiváló erő a kellemes futáshoz, mint egy kutya. Aki sportolt már kutyával, nem is szeretne másik edzőpartnert. Ugyan mi lehetne jobb érzés, mint a hű barátod mellett loholni? Próbáld ki mindenképp! Azért ne egy rövid lábú tacskóval kísérletezz. A közepes méretű vadászkutyák kaphatóak nagyobb távolságokra is.
  • Ha a futás adta életérzés mellett izmot is szeretnél növeszteni, végezz intenzív mozgást. A fokozott teljesítmény ugyanis hozzájárul az izmok növekedéséhez.
  • Ha fejhallgatóval futsz, az sok szempontból is kockázatos. A forgalomban kimondottan veszélyes, ha nem hallod a környezeted.
  • A kutatások szerint a futó nőknél a felére csökken a mellrák és a méhrák kialakulásának kockázata. A cukorbetegség esetében is hasonló előnyben vannak, akik rendszeresen mozognak.
  • Nemcsak az alaknak és a léleknek, hanem a bőrnek is nagyon jót tesz a rendszeres futás. Ugyanis serkenti a vérkeringést, elősegíti a tápanyagok szállítását és támogatja a bőr természetes tisztulását.
  • Reggel érdemes futni a statisztikák szerint. Nemcsak azért, mert megspórolsz egy átöltözést, vagy mert megalapozza az egész napodat, hanem mert nagyobb eséllyel kezdesz bele, és be is fejezed az eltervezett távot.
  • Tudtad, hogy a nők átlagosan kevesebbet izzadnak, mint a férfiak? Persze ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet kellene innunk. Sőt, a hidratációról véletlenül se feledkezz meg!
Ezeket biztosan nem tudtad a futásról

Még több cikk a futásról az NLC-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top