Életmód

Súlyos következményei lehetnek, ha keveset iszol

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról nem lehet eleget beszélni. Mivel testünk több mint felét víz alkotja, fontos, hogy ne várd meg, míg megszomjazol, és kicserepesedik a szád! Hogy milyen rövid és hosszú távú következményei lehetnek annak, ha mégis félvállról veszed a napi folyadékbevitelt? Elmondjuk!

“Nem is gondolnánk, milyen kevés folyadékveszteség elég a kiszáradáshoz: ha csak 1,5 százalékkal csökken a testünk egyébként 60 százalékos víztartalma, máris jelentkezhetnek olyan kellemetlen tünetek, mint a fáradtság vagy a rossz lehelet, sőt akár súlyosabb következményekkel is szembe kell néznünk” – figyelmeztet dr. Szima Brigitta.

A szakember segítségével összeszedtük, mennyi problémát okozhat, ha kevés folyadékot viszünk be a szervezetünkbe.

Súlyos következményei lehetnek, ha keveset iszol

Kínzó fejfájás

Gyakran tapasztalod, hogy a nap végére megfájdul a fejed? Nagy valószínűséggel a probléma forrása az, hogy aznap nem ittál elegendő vizet.

Rossz lehelet

Egy húzós munkanapon könnyű megfeledkezni az ivásról. Előfordult már veled, hogy a munkából hazafelé észrevetted, milyen kellemetlen a leheleted, és száraz a szád? A kevés folyadékbevitel csökkenti a nyál termelődését, ezáltal a baktériumok könnyebben megtapadnak, és rossz lehelethez vezetnek.

Szédülés, remegés

“Ha nem iszunk eleget, a szervezet lassítja a vér bőr felé áramlását, ezért előfordulhat fázás, remegés és szédülés is, amit szintén a lelassult véráramlás okoz” – mondta a doktornő. 

Keringési problémák

Ha testünket éveken át szomjaztatjuk, az hosszú távon komolyabb rendellenességekhez is vezethet. Ha keveset iszunk, vérünk is besűrűsödik, amelyet így a szív is jóval nehezebben tud áramoltatni ereinkben. Ebből – súlyosabb esetben – akár szívproblémák is kialakulhatnak.

Diabétesz

A cukorbetegek a dehidratáció fokozott kockázatának vannak kitéve. Amikor túl magas a vércukor szintje, a szervezet a felesleges glükóztól a megnövelt vizelettermeléssel próbál megszabadulni. Ezek a mosdóba vezető pluszutak kiszáradást eredményezhetnek.

Ráncos bőr

Ki szeretne idő előtt ráncos lenni? Kozmetikusok egybehangzóan állítják: mit sem érnek a drága krémek, ha bőrünk belső hidratálását elhanyagoljuk.

TIPP: Próbáld ki! Készíts egy fényképet magadról, majd igyál egy hétig 3-4 liter vizet naponta, és ismét fotózd le magad. A változás döbbenetes lesz.

Súlyos következményei lehetnek, ha keveset iszol

Lelassuló anyagcsere

Több orvosi kutatás is bebizonyította már, hogy komolyan lelassul az anyagcsere, ha ki vagy száradva. Ha viszont a szervezeted megfelelően hidratált, akkor pihenés közben is több kalóriát égetsz el.

Allergia

“Amikor dehidratáltak vagyunk, olyankor a hisztaminszint megemelkedik, és a szervezet egy kortizol nevű stresszhormont termel. Ez elnyomja a fehérvérsejtek termelődését, és ezáltal sokkal jobban kivagyunk téve a különböző allergiáknak” – mondta a doktornő.

Fáradtság

Ha a szervezetünkben nincs elég víz, akkor a saját tartalékait kezdi el felhasználni, és ezért fáradtságérzet alakulhat ki.

Száraz szemek

A szemszárazság annak köszönhető, hogy kiszáradnak a könnycsatornáink. Ez ugyancsak a vízhiánynak tudható be.

Súlyos következményei lehetnek, ha keveset iszol

Izomgörcsök

A test a belső szerveket látja el először folyadékkal, ha keveset viszel be, az izmok hatékony működéséhez már nem jut kellő mennyiség. Ha sportoláskor vagy anélkül, spontán és gyakran görcsölnek az izmaid, az jelzés, hogy jóval többet kell innod.

Ezért vedd komolyan: a kiszáradás fokozatai

“A dehidratáció következtében súlyos agykárosodás és delírium léphet fel. A következő stádiumban eltűnik a vérkeringés a bőrből, hogy csökkenjen a hőveszteség, a bőr pedig szürkéskék árnyalatot vesz fel. Három-öt nap után a szervezet elkezdi leállítani a szerveket, végül az agyat is” – figyelmeztet a súlyos következményekre dr. Szima Brigitta.

A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top