Életmód

Segíts a párodnak – így kell bánni a drága, elegáns férficipőkkel

A cipőtisztítás nemcsak esztétikai kérdés, de a megfelelő ápolás a cipő életét is nagymértékben meghosszabbítja. Lássuk, hogy ápoljuk a férficipőket!

Egy cipő akkor szép, ha tiszta és ápolt. Nemcsak a nők, de a férfiak megjelenését is nagymértékben meg tudja változtatni egy szép, ápolt cipő. De ahhoz, hogy sokáig viselhessük a lábbelit, megfelelő ápolásra van szükség!

Segíts  a párodnak – így kell bánni a drága, elegáns férficipőkkel

Bőrcipők ápolása

A cipőtisztítást a talp oldalsó részénél és a saroknál kezdjük nedves ruhával, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk. Ha erősen szennyezett, a felsőrészt is áttörölgethetjük enyhén nedves ruhával, de a cipőkrém használata előtt mindig bizonyosodjuk meg arról, hogy a kezelendő felület száraz!
A bőrcipők ápolására a legjobb választás a lanolint és a méhviaszt tartalmazó bokszok, krémek: ezek nemcsak ápolnak, de egyben színaktiváló szerepet is betöltenek. Komfortos megoldásként választhatunk szivacsos fejjel ellátott tubusos ápolószereket is, de hosszú távon maradjunk meg a bokszoknál, mert ezek óvják meg leginkább a cipőt az elhasználódástól. Ha bekentük az ápolószerrel, hagyjuk rajta egy kicsit, majd végezetül töröljük fényesre a cipőt egy puha ruhával!

Velúrbőr/nubuk ápolása

Velúrbőr, nubuk esetében használjunk száraz gumikefét vagy nubukradírt: fontos, hogy mindig a cipő anyagának megfelelő kefét használjunk, máskülönben a velúrbőr könnyen kikophat, kifényesedhet! A tisztítást érzéssel végezzük, ne fejtsünk ki túl nagy erőt és ne suvickoljuk a kényes felületet!

Segíts  a párodnak – így kell bánni a drága, elegáns férficipőkkel

Ezt követően használjunk velúrbőr ápolására kifejlesztett cipőápoló spray-t és hagyjuk megszáradni. A spray-k közül választhatunk színtelent és a cipő színének megfelelőt is. Befejező lépésként fontos, hogy mindig használjuk impregnálót, ami megvédi a cipőt a nedvességtől! Ügyeljünk arra, hogy az impregnálás csak akkor hatékony, ha a cipőn teljesen megszáradt a szer a felvitelét követően.

Komfort és praktikum

Rengetegféle anyagú, funkciójú talpbetét kapni, ami nemcsak a komfortérzetet növeli, de a cipő belső részét is óvja. Mindig jól szellőző, a szezonnak megfelelő és minőségi anyagból készült talpbetéteket válaszunk, mint amilyen a gyapjú, a pamut vagy a bőr. A bőrön kívül a legtöbb talpbetét mosható, így használatuk higiénikus. A bőrtalpbetéteket szükség esetén vegyük ki, töröljük át és hagyjuk kicsit szellőzni. Jó tudni, hogy a zselés cipőbetétek esetenként a férficipőkbe is elkélhetnek, ha a lábbeli még új, vagy túl kemény a sarokrészen.

Tárolás

Nemcsak a cipő tisztítása, ápolása, de a tárolása is meghosszabbíthatja egy cipő életét. Ha épp nem hordjuk a lábbelit, a megfelelő méretű sámfát belehelyezve tároljuk, így megőrizhetjük a formáját. Semmiképp se zsúfoljuk be összenyomorítva egy kis szekrénybe, egymás hegyére-hátára a lábbeliket. Mindig tisztán, ápoltan tegyük el a cipőket, hogy a szennyeződések ne ivódjanak bele az anyagba!

Segíts  a párodnak – így kell bánni a drága, elegáns férficipőkkel

+3 tipp, amit jó, ha megfogadsz!

Már az első használat előtt ápoljuk le a cipőt, így biztosak lehetünk benne, hogy tovább tesz majd jó szolgálatot!
Ha a cipő megázott, átázott, semmiképp se tegyük a fűtőtest közvetlen közelébe, ugyanis a száradó bőrfelület megkeményedhet, kitöredezhet, ezáltal a hordhatósága és élettartama jelentősen csökken. Hagyjuk magától, szobahőmérsékleten megszáradni!
A cipő felvételénél jó szolgálatot tesz a cipőkanál, ugyanis ezzel megelőzhető, hogy a keményebb sarokrész megtörjön. Nemcsak esztétikailag rontja a látványt egy meggyötört, letaposott cipősarok, de a lábbeli élettartamát is jelentősen lerövidíti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top