Életmód

5 étkezési mítosz – mi az igazság?

Van néhány tévhit bizonyos ételekkel, italokkal kapcsolatban, amelyekről ideje lerántani a leplet – nézzük, mi az igazság!

Tévhit: A barna héjú tojás egészségesebb

5 étkezési mítosz - mi az igazság?


Az igazság:

A tojáshéj színének valójában semmi köze nincsen a tápanyagtartalomhoz, nem amiatt lesz barnább a héjuk, mert a barnább tojást produkáló tyúk máshogy, esetleg egészségesebben táplálkozna, mint társai. A barna és a fehér héjú tojások tápanyagtartalma vizsgálatok szerint megegyezik. Ha szeretnénk magasabb tápanyagtartalmú, egészséges tojást fogyasztani, válasszunk olyat, amelynek a dobozán feltüntették, hogy omega–3-zsírsavakkal dúsított – ebben az esetben a tyúkok által elfogyasztott takarmány gazdag esszenciális zsírsavakban, így lesz több a tojásban is. Számítsunk azonban arra, hogy az ilyen tojások drágábbak a hagyományosan táplált tyúkoktól származóknál.

Tévhit: A friss alapanyag mindig jobb a fagyasztottnál

5 étkezési mítosz - mi az igazság?


Az igazság:

Semmi baj nincs, ha fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kerülnek a kosarunkba, főleg akkor, ha olyasmit vásárolunk, aminek éppen nincs szezonja. Ilyenkor még spórolni is tudunk ezekkel a termékekkel, mert a friss, nyers verzió a szállítási költségek miatt drágább, és a tápanyagtartalma is alacsonyabb amiatt, mert korábban szüretelik le, hogy hozzánk éretten érkezzen. A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök ugyanannyira egészségesek, mint a frissek, ugyanis pont akkor fagyasztják le őket, amikor teljesen megértek, kifejlődtek, a fagyasztási technológia pedig hozzájárul ahhoz, hogy megőrizzék ásványianyag- és vitamintartalmukat. Jobban járunk viszont, ha a konzerves gyümölcsöket és zöldségeket mellőzzük, mert ezek különféle adalékanyagokat, valamint felesleges cukrot is tartalmaznak. Ha mégis ilyet vásárolnánk, akkor felhasználás, fogyasztás előtt öblítsük le őket hideg vízben, hogy csökkentsük a nátriumtartalmukat.

Tévhit: A saláta mindig jó választás

5 étkezési mítosz - mi az igazság?


Az igazság:

Ha odafigyelünk, milyen öntettel fogyasztjuk a salátát, illetve magunk készítjük el, akkor a saláta valóban jó és egészséges táplálék. Azonban ha egy gyorsétteremben rengeteg öntettel meglocsolt, cukorral és sóval megspékelt salátát ebédelünk, máris sok felesleges zsírt és kalóriát viszünk be. Bánjunk óvatosan a majonézes, zsíros öntetekkel, inkább balzsamecetes öntetekkel ízesítsük salátánkat, valamint arra is figyeljünk, hogy mennyi krutont, sajtot, bacont teszünk a grillezett natúr hús mellé, mert ezek is pluszkalóriákkal terhelik meg a szervezetünket.

Tévhit: Az alacsony zsírtartalmú, cukormentes sütik a legjobb desszertek

5 étkezési mítosz - mi az igazság?


Az igazság:

A cukormentes és zsírmentes édességekből is túlehetjük magunkat, hiába nem tartalmaznak annyi kalóriát és szénhidrátot, mint az eredeti verziók – a tudat, hogy egészségesen étkezünk, magával ragadhat minket, így ezekből az édességekből is könnyen többet vihetünk be a kelleténél. És a tapasztalatok szerint ezek a változatok nem is nyújtanak akkora élvezeti értéket, mint a cukrot és zsírt tartalmazók. A legjobb megoldás, ha tudatosan odafigyelünk a nassolásra, és mértéket tartunk, hogy ne vigyünk be túl sok cukros és zsíros édességet a szervezetünkbe.

Tévhit: A gyümölcslevek kevesebb cukrot tartalmaznak a cukrozott üdítőknél

5 étkezési mítosz - mi az igazság?


Az igazság:

Ha nem is hozzáadott cukrot, de gyümölcscukrot igenis tartalmaznak a dobozos gyümölcslék. Egy pohár kólában körülbelül ugyanannyi cukor van, mint egy pohár cukrozatlan alma- vagy narancslében – ám ez utóbbiak jóval egészségesebbek, mert a bennük lévő cukor nem hozzáadott cukor, valamint vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, míg a szénsavas, cukros italok csak üres kalóriákkal terhelik meg a szervezetünket. Lehetőleg tartózkodjunk a szénsavas, cukros üdítőitalok fogyasztásától, és ha választanunk kell, a 100 százalékos gyümölcslét igyuk inkább. Ez persze nem jelenti azt, hogy literszámra ihatjuk a gyümölcslét, hiszen ezekben is van jócskán kalória, amely a mértéktelen fogyasztás esetén hamar megmutatkozhat a derékbőségünkön is. Ha szomjasak vagyunk, fogyasszunk vizet, teát, gyümölcsléből napi 2-3 decit kortyoljunk, ha pedig mindenképpen gyümölcsös szomjoltóra vágyunk, hígítsuk fel vízzel a dzsúszokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top