Életmód

Nyaralót szeretnél a Balatonon? – ezeket a szabályokat kell betartanod

Ki ne álmodozna egy szép nyaralóról a Balaton-felvidéken? A szerencsésebbek meg is valósíthatják ezt az álmukat, de azért a fantáziának is korlátokat kell szabni: a helyi szabályok ugyanis sok dolgot nem engednek meg, bármennyire is szeretnénk.

 

Szemet gyönyörködtetően szépek a Balaton-felvidéknek azok a hagyományos parasztházai és pincéi, amelyek a természeti értékek mellett a táj jellegzetes hangulatát adják. Ki ne vágyna arra, hogy ilyen szép környezetben élhessen? Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy ezt meg is engedheted magadnak, és már azon töröd a fejed, hogy nyaralót vagy házat építesz ezen a vidéken, néhány fontos szabályt nem árt időben megismerned. Ezek bizony keretet szabnak az álmodozásnak, és meghatározzák, hogy hova milyen épület emelhető – éppen azért, hogy a táj varázsa a jövőben is megmaradjon.

Megnézem
Összes kép (1)

Medencéről ne álmodj

A medencés nyaraló az álmok netovábbja között szerepel sokunk fejében. Azonban a Balaton környékén, a külterületeken erről le kell mondani – márpedig sokan éppen a települések határain kívüli, a csendes és zavartalan természetbe szeretnék építeni a nyaralójukat. Ilyen helyekre a tájkép védelme érdekében “a szőlőhegytől idegen létesítmény, medence, árnyékoló ponyva, reklámberendezés, mobil szerkezet, lakókocsi nem helyeztető el”. Ettől azonban még nem kell elkeseredned, hiszen fürdésre ott a “nagy víz”, a Balaton…

Terasz, balkon, erkély csak a városban lehet

A panoráma talán a legvonzóbb dolog a dolog egy nyaralótulajdonosnak a Balatonnál, és hogy békésen gyönyörködhessen a tájban és a víztükrön csillogó napfényben szívesen építene a házához egy szép kis teraszt, balkont vagy erkélyt, ahol egy napernyő alatt rozét szürcsölgetve kipihenheti magát. Azonban ezek a “toldalékok” a Balaton-felvidék hagyományos épületeinek sosem voltak részei, és külterületen éppen ezért nem is engedélyezik az építésüket: a szabály szerint a feltöltéses terasz, az emeleten, tetőtérben erkély, loggia, franciaerkély nem létesíthető. Ha árnyas kiülő helyre vágysz, akkor terveztess egy klasszikus tornácos házat, mert ez például már jellegzetesen balatoni megoldás.

Arccal a Balaton felé

Alaposan meg kell fontolni azt is, hogy a ház küllemét alapjaiban meghatározó homlokzat milyen legyen: egy modern, csupa üveg ház, lapos tetővel, négyszögletes formáival – bármennyire is szép építészmérnöki teljesítmény ez – nem illik a tájba, éppen ezért nem is engedik meg a hatóságok, hogy ilyet építs. Ezen a vidéken alacsony, 6-7 méter magas hagyományos homlokzatokat szabad emelni – klasszikus háromszögletű csúcsfallal, ami dél felé néz. Fontos szabály, hogy a tető gerince is észak-dél tájolású, vagy a ház szembe néz a tóval, nem pedig párhuzamosan áll vele a tető gerince.

Amit a házméretről tudni érdemes

Ahhoz, hogy külterületen építkezhess megfelelő méretű telekre lesz szükséged. Ezt az önkormányzatok egyedileg szabályozzák, de a legkisebb telekméret is 1500 nm, és az sem ritka, hogy minimum 2500-3000 négyzetméteres területet követel meg a szabály ahhoz, hogy építhess rá. Ám hiába van meg a megfelelő méretű telek, nem építhetsz rá akármekkora házat: jelenleg a szabályok szerint csak a telek méretének 3 százaléka lehet a maximális alapterülete az épületnek, de még így sem haladhatja azt a mértet, amit a helyi szabályok előírnak: általában 150-160 négyzetméteres alapterületet.

Parkosíts szabályosan

Ugye, milyen pompásak a toszkán villák hatalmas, égbe törő karcsú örökzöldjei? Na ilyet a Balaton-felvidéken inkább ne telepíts, mert ezek tájidegen növényeknek számítanak. Erre nagyon ügyelnek a hatóságok, ezért jó, ha előre tájékozódsz, milyen fajtákkal parkosíthatod be a házad környékét. A telepíthető, ültethető honos növények, illetve a tájidegen növények listáját a Nemzeti Park határozza meg.

Még több építkezés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top