Életmód

Fáradékonnyá tehet az egészséges táplálkozás

Egészséges étrendet követsz, mégis folyton kimerültnek érzed magad? Több oka is lehet.

Fáradékonnyá tehet az egészséges táplálkozásTúl sok idő telik el evés nélkül

Bármennyire egészséges étrendet is követsz, ha 2-4 óránál több idő telik el anélkül, hogy ennél valamit, a vércukorszinted csökken. Ennek hatására fáradt, ingerlékeny, szétszórt és éhes leszel. Legalább 4 óránként harapj valamit. Reggel, ébredés után egy órán belül mindenképp egyél, mert a vércukorszint ilyenkor a legalacsonyabb.

Nem a megfelelő zöldségeket eszed

Bár “rossz” zöldségek nincsenek, azonban vannak olyan zöldségfélék, melyek fogyasztása különösen sok energiát ad, így kevésbé leszel fáradékony. Ilyenek például a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta és a karfiol. Ha teheted, ezek közül legalább az egyiket naponta fogyaszd!

Vashiány

A 18 és 49 év közötti nők mintegy 12 százaléka vashiányos. Ha te is közéjük tartozol, hiába táplálkozol egészségesen, akkor is folyton kimerültnek érezheted magad. A marhahús a legoptimálisabb vasforrás, ugyanis olyan formában található meg benne a vas, amit a szervezet  legjobban tud használni. Abban az esetben, ha vegetáriánus vagy, növényi forrásokból is fedezheted a szükséges vasat: fogyassz rendszeresen babot és spenótot. A vas felszívódását segítik a C-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a facsart narancslé, a bogyós gyümölcsök vagy a paradicsom. A kávé és a tea – mint csersavas savak – viszont gátolják a vas felszívódását a szervezetben, ezért ha megoldható, akkor a vasban gazdag étkezést követő egy órában ezekből ne igyál.

Kevés szénhidrát

Egy tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diétán lévő nők rosszabbul teljesítenek a memóriaalapú feladatokban, mint azok, akik nem a szénhidrát csökkentésével mérséklik a bevitt kalóriák mennyiségét. Az ideális étrend 50-55 százalékban tartalmaz összetett szénhidrátokat, 20-25 százalékban fehérjét és 25 százalékban zsírt. Az összetett szénhidrátok az emésztés során energiát adnak, míg a fehérjék, zsírok, valamint a rostok lassítják az emésztési folyamatot, így az energia hosszabb ideig kitart.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top