Életmód

Edzésmódok különféle testalkatokhoz

Három alapvető emberi testalkat létezik, amelyek mindegyikét más és más módszerrel lehet ideálisan fejleszteni. Nézd meg, te melyikbe tartozol, és eszerint válassz magadnak edzésprogramot!

Valójában mindegyikünk testalkata kevert, és a nyúlánk ektomorf, az atletikus mezomorf és a gömbölyded mezomorf alaptípusok különféle arányú keverékéből áll. Bár senki sem sorolható tisztán egyik típusba sem, azért a domináns alkati jegyek alapján mégis eldönthető, hogy ki melyikbe tartozik inkább, és eszerint az is meghatározható, hogy a testfelépítéshez milyen az ideális edzéstípus.

Edzésmódok különféle testalkatokhoz

 

 

Ektomorf alkat

Az ilyen fizikumú emberek alakja nyúlánk és vékony. Jellemző, hogy hosszúak a végtagjai és általában fejletlenek az izmai. Vékony csontozata miatt szinte egyáltalán nem képes a zsírtartalékok felhalmozására, és az izomzata gyarapítása is jóval több energiát igényel az átlagosnál. Számára az anaerob edzések lehetnek a megfelelők: például súlyzós edzések, kettlebell vagy a TRX, de ügyelni kell rá, hogy heti 3-4 edzésnél ne vállaljon többet, mert az átlagosnál több pihenőre van szüksége a szervezetének a regenerálódáshoz. A látványos fejlődéshez ezen kívül az is kell, hogy gyakran, napi 5-6 alkalommal egyen.

Mezomorf alkat

Arányos, atletikus és jól fejlett alkatú az ilyen ember, akinek a csontjai és izmai is kifejezetten erősek. Testépítésre, látványos sporteredmények elérésére ez az alkat az ideális, mert az izomzata jól és gyorsan fejleszthető a vegyes módszerekkel. Heti három edzéssel már látványos változásokat tud elérni a pulzusszámot magasan tartó anaerob (pl. futás, ugrókötelezés, kerékpározás) és az izmokat nagy terheléssel “meggyúró” aerob (például súlyzózós) edzéseket váltogatva.

Edzésmódok különféle testalkatokhoz

 

Endomorf alkat

Ez egy nőies, gömbölyded alkat, rendszerint rövidebb végtagokkal és gyengén fejlett izmokkal. A hízásra a leginkább hajlamos a három típus közül, és ez különösen igaz a nők esetében. Mindenképpen ajánlott, hogy valamilyen rendszeres testmozgást, edzéstípust végezzen. A jellemzően lassú anyagcsere miatt nagy ismétlésszámú, aerob edzések a számukra ideálisak, és erős ízületeik miatt is ez javasolt nekik. Fontos, hogy a legalább heti 3-4 edzés mellett odafigyeljenek az étkezésre is, és mértéktartóan egyenek. Az étrendben domináljanak a nyers és párolt zöldségek, halak és sovány húsok, és a cukrot és tésztaféléket lehetőleg mellőzzék.

 

Még több fitnesz az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top