Tabuk nélkül

Csíp és fáj szex közben? Ez lehet az oka

Ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya, a szervezet nem tud védekezni a kórokozók ellen, és számos kellemetlen tünettel járó hüvelygyulladás alakulhat ki.

Az intim együttlét örömét gyakran rontja el fájdalom, vagy kellemetlen érzés, amely a szexuális élet közben vagy után jelentkezik. Egy, a közelmúltban készített felmérés szerint ez a probléma a nők közel felét érintette már legalább egyszer. A betegség hátterében legtöbbször hüvelygyulladás áll. Annak tünete a diszkomfortérzet, ami az együttlétek közben vagy utánuk fokozódhat. Vannak, akiknél belső, csípő, fájdalmas érzés is jelentkezik, mellette pedig sok esetben a hüvelybemenet is érzékennyé válik.

Ha megváltozik a flóra

 A hüvelyflóra egészséges egyensúlyát tejsavbaktériumok tartják fenn, ám ha ezeknek a mennyisége lecsökken, a hüvely savas kémhatása megváltozik, gyengül a kórokozók elleni védekezőképesség és így könnyen kialakulhat a hüvelygyulladás. A hüvely savas kémhatását számos tényező befolyásolja, így például a túlzásba vitt intim mosakodás, vagy akár a nem megfelelően választott mosakodó szerek is. Az sem mindegy, milyen alsóneműt hordunk, ugyanis a nem szellőző, kevésbé testbarát anyagok viselése hosszú távon növeli a fertőzésveszélyt. Az intim higiénia hiánya alapjaiban járul hozzá a kóros folyamatokhoz.

Csíp és fáj szex közben? Ez lehet az oka

Ha a hüvelyben és környékén gombás fertőzés alakul ki, a nemi szervek kipirulhatnak vagy lilás színt is felvehetnek. A szagtalan, sűrűbb állagú, szemcsés-túrós, fehér, vagy sárgás színű folyás is gombás hüvelygyulladásra utalhat, melyhez további tünetként viszketés és fájdalmas pisilés társulhat. Bakteriális hüvelygyulladás, más néven bakteriális vaginózis esetén a folyás hígabb, inkább szürkés színű, és jellegzetes halszagú. Változókori ösztrogénhiány következményeként részint megváltozik a hüvelyflóra, másrészt az elvékonyodott (atrófiás) hüvelyhám sérülékenyebbé válik, és csökken a kórokozókkal szembeni védekezőképessége.

Hüvelykúppal

Azok, akik a gyulladás bármelyik tünetét érzik, legyen szó akár a szex közbeni diszkomfortérzetről vagy szagos hüvelyfolyásról, keressék fel a nőgyógyászukat, aki a megfelelő diagnosztikát alkalmazva kideríti, mi a probléma oka és megoldást is ad a kellemetlenségek megszüntetésére. A hüvely flórájának visszaállításához pedig érdemes olyan helyi hatású készítményeket használni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő pH helyreállításához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top