Életmód

Így készítsd fel a bőröd a nyaralásra!

A nyaralásra is érdemes tudatosan készülni, hangolódni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a pihenésre és feltöltődésre szánt időből. Lássuk, melyek azok a dolgok, amelyekről még a nyaralás előtt érdemes gondoskodnod.
DM napozás - felső témaszponzi - 3. cikk

 

Helyes étrend

Kevesen tudják, hogy a szép és egyenletes barnaságnak megfelelő étrend kialakításával is megágyazhatunk. Nyaralás előtt legalább 2-3 héttel már érdemes minél több béta-karotin, valamint E- és C-vitamin-tartalmú ételt fogyasztani (sárgarépa, olajos magvak, tojás, tej, paprika, paradicsom, spenót, sárgadinnye, görögdinnye, csipkebogyó), ezek ugyanis elősegítik a bőr festékanyagának, a melaninnak a termelődését. 

Fokozatosság

A mértékletesség elve a napozásban is érvényesül. Érdemes még otthon, a nyaralás előtt fokozatosan szoktatni bőrünket a napfényhez. Fontos tudnod, hogy a bőrben termelődő, annak barnaságáért felelős melaninnak mintegy négy napra van szüksége, hogy a napsugarak hatására elérje a felhámot. Ezért gyakorlatilag bármilyen bőrtípusba tartozol, könnyen leéghetsz, ha a szürke, borongós téli időszakot követően egyből hosszú és drasztikus napfürdőzésnek teszed ki a bőröd. Hagyj elég időt, hogy működésbe léphessen tested saját védelmi rendszere. (Fontos hozzátenni, hogy a viszonylagos barnaság eléréséig és az után sem szabad UV védelem nélkül tartósan a napon tartózkodnod.) 

Előzetes bőrápolás
Az arc bőrének tisztítása és hidratálása nagyon fontos lépése a bőr előkészítésének. Lehetőség szerint keress fel egy kozmetikust, aki megfelelő állapotba hozza, felkészíti a bőröd a fokozott igénybevételre. Az egyenletes barnulás érdekében pedig alkalmazz testradírt, mely eltávolítja az elhalt hámsejteket. 

DM napozás - felső témaszponzi - 3. cikk

 

Mi legyen a bőröndben?
Feltétlenül vigyél magaddal egy széles karimájú kalapot, mely nem csupán a fejtetőt, de a tarkót is védi a túlhevüléstől. Ezzel nem csupán a napégés, de a napszúrás kockázatát is minimalizálhatod. A naptejek kevésbé alkalmasak az arc bőrének védelmére, így célszerű megfelelő fényvédelemmel rendelkező, hidratáló arckrémmel is felvértezned magad az útra. Az ajkaidat szintén ajánlott speciálisan erre a célra kifejlesztett ajakbalzsammal ápolnod. Napozás utáni balzsamot vagy hidratáló testápolót is készíts a csomagba. A napozást követő hűsítő zuhany után mindenképp kend be magad, hogy helyreállítsd bőröd nedvességtartalmát és rugalmasságát!

 

Olvass még többet a napozásról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top