Életmód

Az éltető nap – Meddig egészséges a napozás?

Meddig egészséges a napozás? Ez a kérdés még a szakembereket is megosztja. Összeszedtünk néhány érvet pro és kontra.

A napfénynek számos jótékony hatása ismert. Rendkívül jó kedélyjavító, megszépíti a zsíros, pattanásos arcbőrt, melege enyhíti az arcüreggyulladás tüneteit. Manapság leginkább a D-vitamin-raktárak feltöltésében játszott szerepe miatt kap kiemelt figyelmet. Nem csoda, hiszen Magyarország lakosságának mintegy 90%-a válik D-vitamin-hiányossá  a tél végére. A D-vitamin hiánya nemcsak a csontritkulással, de egyes daganatos betegségek kialakulásával, cukorbetegséggel és idegrendszeri problémák, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozható. Előanyagát a bevitt táplálékból nyeri szervezetünk, amelyet később a napfény segítségével alakít át D-vitaminná.

DM napozás - felső témaszponzi - 5. cikk

Többek között megtalálható a halolajban, a tengeri halakban, a májban és a tojásban is. Szakemberek szerint a D-vitamin előállításához elegendő tavasztól őszig napi körülbelül 20 percet (fedetlen arccal és karral, azaz tulajdonképpen az évszaknak megfelelő ruházatban) a napon tartózkodni, nincs szükség hozzá a teljes test napoztatására. 

Ellenjavallat

A mértéktelen napfürdőzés legalapvetőbb káros következménye a napégés, amely hosszú távon nem csupán a bőr öregedéséhez, de daganatos megbetegedések megjelenéséhez is vezethet. A napégett bőrben lezajló folyamatok nem helyreállíthatók, összeadódnak, és évtizedek múltán is kifejthetik kártékony hatásukat. A 4-5 éves kor előtti sérülések tesznek a legérzékenyebbé minket, ezért nagyon fontos a gyerekek megfelelő védelme. A délelőtt 11 és délután 3-4 óra közötti időpontban nem ajánlott tartósan a napon tartózkodni, mivel az ultraibolya sugárzás ekkor a legerősebb.

DM napozás - felső témaszponzi - 5. cikk

Manapság kevesebb szó esik róla, de allergiásak is lehetünk a napra. Vele szembeni érzékenységünk bőrkiütések formájában jelentkezik. Az anyajegyekkel tarkított, hófehér bőr szintén elővigyázatosságot igényel. A napfény hatására ugyanis megváltozhat színük, alakjuk, kiterjedésük, de számuk is drasztikusan növekedhet. Ilyen esetekben feltétlen fordulj orvoshoz!

Olvass még többet a napozásról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top